Agenţie de presa Infotag | Press-release " Cine suntem ? De unde venim ?"
Interesul comun potrivit autorilor este de a promova cultura moldovenească sub mai multe aspecte: muzică, cinematografie, teatru, fotografie, artă. O acţiune care îşi propune de readuce în atenţia publicului larg cultura şi tradiţia moldovenească, care este uitată şi pe alocuri ignorată de tînăra generaţie.
Un site inedit pentru R. Moldova graţie informaţiilor prezentate şi unic prin prisma unor realiţăţi istorice redescoperite.
Revoluţionar prin faptul că utilizatorii reţelei de internet pot afla în sfîrşit date istorice şi statistice despre fiecare localitate din ţară. Pot accesa o vastă bibliotecă audio,video, fotografii, opere literare fără a căuta alte surse web de informare care nu de puţine oferă informaţii mai puţin veridice.
Filmele artistice “Lautarii”, “Turnul de lemn”, “Patul lui Procust”, sunt doar cîteva producţii dintr-o gamă largă de filme pe care fiecare utilizator le poate privi fără careva reserve şi la o calitate bună.
Cele mai curioase capitole care provoacă discuţii constructive dar şi păreri controversate este etnogeneza şi limba moldovenească. Sunt prezentate lucrări ştiinţifice care descriu cu amănunt poporul moldovenesc ca unul străvechi cu rădăcini milenare în istoria spaţiului carpato-nistreano-pontic. Studiile nu au o conotaţie politică. Autorii proiectului susţin că scopul este de a aduce la cunoştinţă o realitate istorică fără interpretări. Mulţi dintre ei au rămas surprinşi de faptul că unii s-au grăbit să asocieze emblema şi deignul original a site-ului, prezent şi pe bilbordurile afişate în ţară, cu un simbol a unui nou partid politic sau care ar susţine idealurile unor formaţiuni.
Cine suntem ? De unde venim ? Şi ce trebuie să ştim despre Moldova, moldoveni şi tot ceea ce ne reprezintă ? Sunt doar cîteva întrebări la care specialiştii din mai multe domenii oferă răspunsuri fără a simpatiza o anumită structură politică.
Potrivit promotorilor acestui site forma de dialog şi răspunsurile la toate întrebările chiar şi cele mai neordinare pot fi aflate trimiţînd mesaje la adresa de contact a site-ului.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1679
- Populația:
- 890 locuitori
Steţcani este un sat din cadrul comunei Micleşti, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanță de 35 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 890 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1679.