19 iunie 2024, 14:10 views 16055

Vladimirovca, raionul Cahul

Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
342 locuitori

Vladimirovca este un sat din cadrul comunei Găvănoasa, raionul Cahul. Satul are o suprafaţă de circa 0.88 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. Prima mențiune documentară a satului Vladimirovca datează din anul 1880.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 342 de oameni, dintre care 51.75% - bărbaţi și 48.25% - femei. Structura etnică a populaţiei era următoarea: 47.66% - moldoveni, 13.45% - ucraineni, 1.17% - ruşi, 33.04% - găgăuzi, 3.80% - bulgari, 0.88% - alte etnii.

[în sus]Istoria localitații

Prima mențiune documentară a satului Vladimirovca datează din anul 1880.

[în sus]Personalităţi

Igor Creţu – traducător și scriitor moldovean s-a născut la 21 martie 1922 în satul Vladimirovca. Este fiul Verei (născută Birincov) şi al lui Constantin Creţu, intelectuali. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova şi cursurile superioare de pe lîngă Institutul de literatură "M. Gorki" din Moscova. A lucrat la revista "Nistru", consultant la USRM. Debutează cu versuri, dar se consacră totalmente activităţii de traducător. A tradus din M. Gorki, M. Şolohov, N. Gogol, A. Puşkin, S. Esenin, Ș. Rustaveli, A. Nekrasov, Ș. Petefi, A. Saint-Exupery, N. Nosov şi mulţi alţi scriitori. Traducerile sale se impun printr-un înalt profesionalism, prin stil elevat şi forţă de recreare artistică. Laureat al Premiului de Stat al RSSM.

Astăzi Liceul Teoretic din satul Găvănoasa, în subordinea administrativă a căruia intră și satul Vladimirovca, poartă numele ilustrului om de cultură – Igor Crețu.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1939
Populația:
964 locuitori

Saharna Nouă este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buciușca, Saharna Nouă, Saharna. Satul Saharna Nouă este situate la o distanță de 15 km de orașul Rezina și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Saharna Nouă a fost înființat în anul 1939.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.