27 iulie 2024, 03:45 views 13004

Țîbuleuca, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1749
Populația:
1211 locuitori

Țîbuleuca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 74 km de Chișinău. Satul Țîbuleuca a fost menționat documentar în anul 1749.

[în sus]Populația

Populaţia satului Țîbuleuca alcătuia 1211 de oameni în anul 2011.

[în sus]Istoria localitații

Satul Țîbuleuca a fost menționat documentar în anul 1749. Potrivit tradiției, moșierul Fiodor Țîbulski din Vinița ar fi întemeiat aici prima așezare aducînd și țărani din diverse părți. Numele  moșierului a fost preluat de sat care este trecut în actele oficiale ca Țîbuleuca. 

În deceniul al treilea a secolului XIX pe teritoriul satului se construiește biserica cu hramul Sf. Mihail.

Pe la 1835 satul număra 353 de locuitori, majoritatea moldoveni. În 1911 și-a deschis ușile școala primară. În 1927 în sat a fost inaugurat un spital.

În 1929 a fost înființată gospodăria colectivă, „Gr. Kotovski”. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.

Hramul satului se sărbătorește pe 21 noiembrie.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XV
Populația:
25641 locuitori
Logo

Orhei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Orhei.  Amplasat în partea centrală a republicii,  pe malul rîului Răut, oraşul Orhei este situat la o distanţă de 46 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia constituie 25641 locuitori. Primele menţiuni documentare ale Orheiului datează din ultima treime a secolului al XV-lea şi se referă la pîrcălabii cetăţii Orhei, situată la 18 km în aval pe cursul Răutului, loc cunoscut în prezent sub denumirea „Orheiul Vechi”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.