22 septembrie 2023, 12:27 views 12555
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Hristovaia, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
2250 locuitori

Hristovaia este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Satul Hristovaia a fost menționat documentar în anul 1630.

[în sus]Populația

Populaţia satului Hristovaia alcătuia 2250 de oameni în anul 2011.

[în sus]Istoria localitații

Satul Hristovaia a fost menționat documentar în anul 1630. Există două versiuni privind originea denumirii satului. Conform uneia, denumirea vine de la crest – cruce, sau vine de la hrust – vreascuri care din abundență se găsesc în zonă, care era una împădurită. Localnicii ridicau case din lemn, împleteau coșuri din lozie și se ocupau cu olăritul.

Pînă în 1789 satul se află în proprietatea magnaților polonezi Liubomirski. În 1811 satul este cumpărat de nobilul rus P.H. Iușnevski, tatăl decembristului A.P. Iușnevski. În 1835 în sat a fost ridicată biserica cu hramul Nașterii Domnului. În perioada sovietică biserica a fost închisă. În anii 90 ai secolului XX sfîntul locaș a fost renovat și redeschis.

În 1892 satul număra 2666 de locuitori, a fost deschisă școala pentru fete. În sat a fost deschisă o fabrică de zahăr, una de cherestea, mori.

În 1934 în sat au fost organizare cinci gospodării colective, care în 1952 au fost comasate într-o singură gospodărie „Puti Lenina". În sat a fost deschisă o școală medie, cluburi cu instalație cinematografică, 2 biblioteci, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădinițe, magazine, spital. Satul se întinde pe o lungime de 5 km de-a lungul rîului Camenca.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
943 locuitori

Brînzenii Noi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Brînzenii Vechi și Brînzenii Noi. Localitatea este situată la distanța de 36 km de orașul Telenești şi la 87 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 943 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.