Физкультура может остановить старение мозга
Persoanele care fac sport regulat prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu probleme de memorie odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, scrie Live Science.
Pe parcursul studiului, oamenii de ştiinţă au observat că exerciţiile fizice regulate par să protejeze mai bine creierul de pericolul micşorării, un proces natural, asociat îmbătrânirii, care are ca efect apariţia unor probleme de memorie şi de raţionament.
Contrar aparenţelor, activităţile care stimulează din punct de vedere mental şi social, despre care se credea că menţin creierul în cea mai bună formă posibilă, nu au niciun fel de efect major împotriva procesului de micşorare a creierului, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Neurology.
Cu alte cuvinte, dacă dorim maximizarea capacităţilor noastre de a juca şah, este mai bine să ne alegem un adversar care stă în cealaltă parte a oraşului şi să mergem pe jos sau să alergăm până la el.
La acest studiu de dimensiuni ample, bazat pe imagistică cerebrală, au participat 600 de voluntari din Scoţia, cu vârste între 70 şi 73 de ani. Studiul a identificat corelaţii puternice între creşterea intensităţii activităţii fizice şi scăderea procentului de micşorare a creierului.
„Persoanele de peste 70 de ani care fac mai multe exerciţii fizice, inclusiv mersul pe jos de mai multe ori pe săptămână, prezintă mai puţine semne ale îmbătrânirii cerebrale decât persoanele care nu fac mişcare”, explică coordonatorul studiului, Alan J. Gow, de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia.
Cercetătorul a mai precizat că deocamdată nu a reuşit să identifice cauzele biologice pentru care exerciţiile fizice ajută atât de mult creierul să se menţină, la vârste înaintate.
„Pentru a răspunde tuturor întrebărilor care se ridică după acest studiu avem nevoie de alte studii, la scară şi mai mare, care să examineze în detaliu efectele activităţii fizice”, pentru a determina care factori sunt răspunzători de fiecare efect produs, mai susţine coordonatorul studiului.
De asemenea, atât activităţile fizice, cât şi cele mentale au numeroase alte beneficii - primele prevenind îmbolnăvirile cronice, iar cele din urmă eliminând stările de depresie şi de oboseală - aşa că medicii ne îndeamnă ca, indiferent de vârstă, pe cât posibil, programul nostru zilnic să abunde în ambele tipuri de activităţi.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
В контексте запуска программы «Европейское село», какие насущные потребности имеются в вашем населенном пункте?
- Статус:
- Село
- Первое Упоминание:
- 1893
- Население:
- 561 чел.
Ротарь (Rotari) – село и административный центр одноименной коммуны в составе административно-территориальных единиц Левобережья Днестра, Республика Молдова. В состав коммуны входят населенные пункты Соколовка, Ротарь и Бодень. Село расположено на расстоянии 15 км от города Каменка и 150 км от муниципия Кишинев. По данным 2004 года, в селе проживало 561 человек. Первое документальное упоминание о селе Ротарь датировано 1893 годом.
Комментарии
(0)