Маркауцы (Marcauţi, Маркауць) — село в Дубоссарском районе. Это единственный населенный пункт в составе одноименной коммуны. Село Маркауцы расположено в 23 км от города Дубоссары и 73 км от Кишинева. По данным переписи 2004 года, в нём проживают 730 человек. Первое документальное упоминание о селении Маркауцы относится к XIX веку.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Problema moldovenilor
Exista doua probleme pe care oficialii le expluateaza, dar pe mutis, evita sa le puna in discutie. Acestea sunt problema moldovenilor(asa zisul paradox moldovenesc) si problema romanilor. Asa dar, "paradoxul moldovenesc" in ce consta el? Toti se mira de ce deacum 20 de ani cum a inceput sa se destrame imperiul sovetic, toti fug in toate partile iar noi aidoma celor ce le-a ars casa scotocim prin jaratecul fumegind, poate v-om mai gasi ceva bun, adica tinjim dupa acel sistem si din nostalgie ne mai tinem de comunisti.Rominii repede au gasit raspuns - indoctrinati, zombati, spalati pe creeri. Raspuns logic dar nimic comun cu adevarul. Pentru a raspunde sa ne amintim un pic trecutul: din timpuri stravechi majoritatea populatiei noastre se ocupau cu agricultura, duceau un mod de viata tipic taranesc. Aceasta inseamna griji vesnice - sa sameni , sa cresti roada, sa stringi roada, sa faci zestre la copii, sa-i casatoresti, sa le dai o bucata de pamint ca ei la rindul lor sa aiba aceleas griji...Roata vietii se invirtea si nu avea chiar asa de mare importanta in minile cui e administratia, turcii, rusii, rominii. Asa a fost pina in 1940, cind pe capul nostru s-a abatut o mare napaste - sovieticii. A fost mare prapad - razboiul, genocidul cu foametea, deportarile, insa cea mai mare napaste, dupa care nici astazi nu ne putem reveni este boschetarismul imperial.La tarani le-au lut pamintul si respective grijile lor, iar odata cu garantarea unui minim de existenta aceasta patura sociala a pierdut capacitatea de a progresa. Regimul le convenea la majoritatea:pentru cei lenesi era de ajuns sa iasa in cimp, evidenta se ducea in “esiri” sau cum le mai spuneau “betisoare”;cei ce se vedeau inteligentimea, elita satului – sapte clase le erau de ajuns ca sa fie invatator,contabil,sef de ferma, sef de deposit, brigadir, intr-un cuvint fruntea satului;aveau sansa si cei ce doreau cu adevarat sa progreseze, sa devina medic, inginer, invatat – cu conditia ca v-or reprezenta metropola si de regula erau trimisi in alte parti. Daca tinem cont de “marea dorinta de carte” a taranilor atunci nu e de mirare ca la majoritatea lea placut sa traiasca dupa principiul <noi ne facem ca lucram, ei se fac ca platesc, iar noaptea luam sacul si ne ducem pe lanul kolhozului>. Pe linga aceasta mai erau garantate medicina, invatamintul si pensia. O generatie intreaga a crescut si a imbatrinit cu psihologia aceasta de bo |
|
-
#1 lzm00 05 июня 2017 | 7:35 Читать далее -
#2 sus 22 октября 2012 | 6:38 #62
Cred ca Burebista spunea din adinci vremuri ca moldovenii sint romini!:)))....s'au tu despre senatul romei:))))) vorbesti?:)))))))))... -
#3 sus 22 октября 2012 | 6:35 #62SuntBasarabean "Pacat ca nu ai auzit si de Burebista! Daca tot iti place de Traian (Basescu) asa de mult! :))))"Cumva Traian (Basescu) este contrazis de Burebista?:))))))))) -
#4 SuntBasarabean 22 октября 2012 | 0:53 Pacat ca nu ai auzit si de Burebista! Daca tot iti place de Traian (Basescu) asa de mult! :)))) -
#5 sus 14 июля 2012 | 6:16 ....stii sii asta lojica....o intrebari numai...cutiging primu razboi...in aur tribut intaleg ,romanii plateu.....pintru lui instructori di razboi,nu? unui care nu de mult a invis romanii....daca ai sa te uit mai diparte vei inteleje de ce a doua oara suferise infrinjere....si la urma urmei Traian cucereste 14 % din dacie si se opreste,so saturat, gata a spus Traian pin aici...adica 100% razboe au mai fost, nui convinabil spulberarea mitului lui Decebal....daci aierul nu se vedi nu nsamna ca el nui....nu mai vorghind di Scorilo...di cit eu am auzit..el lo tradat pi Decebal....presupun ci s prostii,iac aisi presupun...esti o vorbi :sini cati gasasti multe,numa trebu si capu... -
#6 CalinRomania 14 июля 2012 | 2:24 Sus......te intrebam la #55........"Legat de Decebal sunt tare curios sa aflu numele celorlalti regi daci contemporani cu Decebal.............si sa-mi spui si sursele.......".....................
Daca expui o parere este normal sa ai si o argumentatie....................
Imi raspunzi deci la intrebarea de mai sus ???
-
#7 fanebabanu 14 июля 2012 | 2:13 #58
Mă decât să folosești GOOGLE translator (care oricum o face aiurea) pentru a traduce din rusă în limba oficială (ROMÂNA) mai bine te faci înțeles dacă ne scrii în engleză sau franceză. PANIMAIU?
-
#8 sus 13 июля 2012 | 12:30 .....un adevarat romin ii foarte discurcaret....da tu deamu esti cu pedalili n sus.....cretci nu esti romin......vorghesti si vrei poati teaudi sineva... :))))))) -
#9 fanebabanu 13 июля 2012 | 3:22 #56
FOLOSIȚI ENGLEZA SAU FRANCEZA DACĂ NU SUNTEȚI ÎN STARE SĂ VĂ EXPRIMAȚI ÎN LIMBA OFICIALĂ A STATULUI (ROMÂNA).
ASTA......... PENTRU A VĂ FACE ÎNȚELEȘI.....
ALTFEL VORBIM CA .... MUȚII.... PE AICI....
-
#10 sus 11 июля 2012 | 18:05 ...problema cu rusii ii a noastra...nu a voastra...nis idei nai cit...si ai tu cu tara me ci cu ata chesteai grebanoasa....nu ma doari pi mini Napoleon,Stalin...si mai ale Viteazu vostru...cu dinsu unili lucruri mai trebu di vazut jeniilor...eu am spus ci daci boeriu Cuza...apu ...siafa...da tu tu Carol,smorol...acolo tei oprit...nu era un moldovan...apu seafa...g-g-gata...grivei ii mort...iubiti voi si vorghit rominii mult si dijeaba...poati siniva si nira,da eu...1+1=2...da daci nui 2 :))) ...apu voi vandoet cu tatu... -
#11 CalinRomania 10 июля 2012 | 20:51 Draga sus,...."doca nu era ales boeru Cuza domn ,adica nu era ales un moldovan....rominii nu mai vedeu "rominia mare" ,cum nus vad seafa"........................Daca asa spui tu........
asa o fi.......Poate daca la 1812 Napoleon se grabea.....nu mai luau rusii Moldova de la est de Prut si poate multi dintre voi inca intelegeau ca sunt etnici romani........ Daca in 1940 Franta nu capitula in fata Germaniei URSS-ul lui Stalin nu ar mai fi indraznit sa dea un ultimatum Romaniei.......Daca in locul regelui Carol al II-lea ar fi fost Carol I ne-am fi razboit sigur cu rusii si nu am fi cedat Basarabia fara lupte........in 1940. Daca Mihai Viteazul nu ar fi fost omorat poate ca eram cu totii o singura Tara inca de la 1600.........
Daca,daca,daca.............din pacate istoria nu prea admite mult "daca".......
Legat de Decebal sunt tare curios sa aflu numele celorlalti regi daci contemporani cu Decebal.............si sa-mi spui si sursele.......
-
#12 sus 10 июля 2012 | 9:51 ....doca nu era ales boeru Cuza domn ,adica nu era ales un moldovan....rominii nu mai vedeu "rominia mare" ,cum nus vad seafa....da...si ...Decebal nu era unicu rege al daciilor...mai ales carpi.... -
#13 robert 20 апреля 2012 | 15:20 #52 imi pare rau dar nu este o adresa de E mail valida imi spune uite pe al meu si daca vrei contacteazama: yon.dumitru@yahoo.com.ar
-
#14 CalinRomania 20 апреля 2012 | 0:00 Doar ca doresc sa iti spun si faptul ca verific foarte rar ....e-mail-ul.......din ...sa spun poate lipsa de timp. Sunt chiar foarte curios cum ti-as putea fi util.
-
#15 CalinRomania 19 апреля 2012 | 23:57 Draga robert am e-mail-ul calin_ion38@yahoo.com.
-
#16 robert 19 апреля 2012 | 20:19 #48 calin cum te pot contacta pentu o colaborare intr-o problema de interes comun
-
#17 ghenadie 19 апреля 2012 | 15:44 https://www.youtube.com/watch?v=ntdUoNF7cVA -
#18 CalinRomania 03 марта 2012 | 16:46 Читать далее -
#19 nicoara 01 марта 2012 | 22:17 CalinRomania: Multi fac confuzie cu Tara Romaneasca - a carei denumire oficiala era de fapt Valahia sau Ugrovlahia...
//Țara Românească, cunoscută ca Valahia în străinatate și Țara Rumânească (sau Zemli Ungrovlahiscoi în actele slavone) în documente din epocă//
//Țara Românească este statul întemeiat între Munții Carpați și Dunăre în secolele al XIII-lea–al XIV-lea. Străinii în general o denumeau Valahia: denumire de origine germanică, dar care nu desemna numai Țara Românească//
Dupa cum vezi Valahia nu e denumire oficiala ci o porecla data de streini.
Daca nu ma insel prima denumire la unirea principatelor a fost "Principatele unite ale Moldovei si Tarii Romanesti"
Consecutiv locuitorii Tarii Romanesti si se numeau romani
-
#20 CalinRomania 29 февраля 2012 | 23:58 Читать далее