Sclearova Valentina

Valentina Sclearova - critic, jurnalist.

S-a născut la 11 septembrie 1949 în or.Kaliningrad, Rusia. A absolvit facultatea filologică a Universităţii de stat din Chişinău. Dragostea de literatură şi teatru au adus-o la Teatrul dramatic rus A.P.Cehov din Chişinău, unde ea începînd cu anul 1961 a început să activeze în calitate de şef al secţiei literare ajutînd la complectarea repertoriului cu piese noi. Şi totuşi Valentina obligaţiile sale în teatru lea lărgit considerabil. Începe activ să se ocupe cu critica teatrală, crează portrete literare a oamenilor din sfera culturii teatrale şi cinematografice. Publicaţiile Valentinei tot mai des se ivesc pe paginile ziarelor cu limba rusă "Capitala", "Noutăţile Chişinăului", "Moldavskie vedomosti", "Nezavisimaia Moldova", almanahul "Lareţ" şi a.

În ultimii decenii Valentina a publicat mai mult de 200 de articole despre oamenii iluştri din arta teatrală şi cinematografică. Nu trece cu vederea nici arta maeştrilor de pictură, sculptură şi alte domenii. Ea scrie despre creaţia sculp­torului Iu.Kanaşin ("Arealul chipului"), despre scenograful A.Joludev ("Soarta ne-a dus, soarta ne-a ocrotit"), baletmeisterul D.Tinmoşan ("Printre noi streini nu-s").

Sunt printre publicaţii şi despre actori de teatru şi film: Victor Burhart - "Solo unui suflet singuratic", Vsevolod Gavrilov "Cînd coboară îngerii", Mihail Melicov "El totdeauna mă uimeşte", Ludmila Colohina "Să aştepţi şi să ţii minte".

Articolele, portrete de creaţie ale Valentinei totdeauna se deosebesc prin profunzimea sa, adîncimea analitică, aprecieri fără compromis. Datorită acestor calităţi, binevoinţă faţă de omul despre care scrie Valentina se deosebeşte de mai mulţi critici formalişti.

Articolele şi recenziile Valentinei sunt luate în-seamă de regizori şi îi ajute pe spectatori mai bine să pătrundă în esenţa spectacolului, în metoda de creaţie omului de artă. Pentru mai mulţi maeştri despre care scrie Valentina Sclearova articolele ei sunt un fel de camerton cu care deseori ei se conduc în activitatea sa.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
5013 locuitori

Copanca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Copanca și Valea Verde. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5013 oameni. Satul Copanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.