Bulboaca, raionul Briceni
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1620
- Populația:
- 1020 locuitori
Bulboaca este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul are o suprafaţă de circa 2.04 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.42 km. Comuna Bulboaca are o suprafaţă totală de 13.20 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 15.29 km. Bulboaca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume.Comuna Bulboaca este situată la o distanță de 9 km est de oraşul Briceni, la 14 km de staţia calea ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 239 km de Chișinău.
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1020 de oameni, dintre care 48.92% - bărbaţi și 51.08% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 94.22% - moldoveni, 4.61% - ucraineni, 1.18% - ruşi. În satul Bulboaca au fost înregistrate 422 de gospodării casnice la recensământul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2,4 persoane.
[în sus]Istoria localității
În documentele timpului s. Bulboaca este atestat în aprilie 1620. În trecut satul purta numele de Dimideni şi se afla în ţinutul Hotin. În aprilie 1629 Gaşpar voievod întărea mai multe sate din ţinutul Hotin, printre care şi Dimideni lui Coste Bucioc. O parte din Dimideni este zălogită în 1660 de Turcuman din Vîrtop lui Iordache vistiernic pentru 22 de lei. Turcuman, probabil nu a putut întoarce datoria, deoarece în acelaşi an, împreună cu Costin Liciul au vîndut marelui vistiernic Iordache Ruset, partealor, a patra parte din satul Dimideni din ţinutul Hotin. În cele din urmă, în 1667, Toader şi Ioan Pisoschi fac schimb de moşie cu Toderaşcu şi Iordache, mare spătar, a patre parte din Dimideni pe a apatra parte din Vîrtop.
Nu se ştie în ce împrejurări satul îşi schimbă numele în Bulboaca, însă legenda susţine că aceasta s-a produs din cauza unei întâmplări tragice, cînd un boier s-a înecat într-o bulboană. Cu timpul „bulboana” a derivat în „Bulboaca” de unde şi numele actual al localității.
[în sus]Resurse naturale
Satul are un iaz cu suprafaţa de 22 ha, fîşii forestiere de 40 ha. Sunt crescute culturi ca grîul, orzul, floarea soarelui, soia, popuşoi ş.a.
[în sus]Economia locală
În sat activează cooperatva „Agrotehplant” care prelucrează 464 ha, alte gospodării ţărăneşti prelucrează 366 ha.
[în sus]Sfera socială
In localitate activează următoarele instituţii :
• Gimnaziul
• Grădiniţa de copii
• Două magazine
• Centrul medicilor de familie
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1768
- Populația:
- 3803 locuitori
Selemet este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Selemet este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3803 oameni. Satul Selemet a fost menționat documentar în anul 1768.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.