09 iunie 2023, 09:56 views 30471

Bulboaca, raionul Briceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1020 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul are o suprafaţă de circa 2.04 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.42 km. Comuna Bulboaca are o suprafaţă totală de 13.20 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 15.29 km. Bulboaca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume.Comuna Bulboaca este situată la o distanță de 9 km est de oraşul Briceni, la 14 km de staţia calea ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 239 km de Chișinău.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1020 de oameni, dintre care 48.92% - bărbaţi și 51.08% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 94.22% - moldoveni, 4.61% - ucraineni, 1.18% - ruşi. În satul Bulboaca au fost înregistrate 422 de gospodării casnice la recensământul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2,4 persoane.

[în sus]Istoria localității

În documentele timpului s. Bulboaca este atestat în aprilie 1620. În trecut satul purta numele de Dimideni şi se afla în ţinutul Hotin. În aprilie 1629 Gaşpar voievod întărea mai multe sate din ţinutul Hotin, printre care şi Dimideni lui Coste Bucioc. O parte din Dimideni este zălogită în 1660 de Turcuman din Vîrtop lui Iordache vistiernic pentru 22 de lei. Turcuman, probabil nu a putut întoarce datoria, deoarece în acelaşi an, împreună cu Costin Liciul au vîndut marelui vistiernic Iordache Ruset, partealor, a patra parte din satul Dimideni din ţinutul Hotin. În cele din urmă, în 1667, Toader şi Ioan Pisoschi fac schimb de moşie cu Toderaşcu şi Iordache, mare spătar, a patre parte din Dimideni pe a apatra parte din Vîrtop.  

Nu se ştie în ce împrejurări satul îşi schimbă numele în Bulboaca, însă legenda susţine că aceasta s-a produs din cauza unei întâmplări tragice, cînd un boier s-a înecat într-o bulboană. Cu timpul „bulboana” a derivat în „Bulboaca” de unde şi numele actual al localității.

[în sus]Resurse naturale

Satul are un iaz cu suprafaţa de 22 ha, fîşii forestiere de 40 ha. Sunt crescute culturi ca grîul, orzul, floarea soarelui, soia, popuşoi ş.a.

[în sus]Economia locală

În sat activează cooperatva „Agrotehplant” care prelucrează 464 ha, alte gospodării ţărăneşti prelucrează 366 ha.

[în sus]Sfera socială

In localitate activează următoarele instituţii :
•    Gimnaziul
•    Grădiniţa de copii
•    Două magazine
•    Centrul medicilor de familie

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
2124 locuitori

Cairaclia este un sat şi comună din raionul Taraclia. Cairaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2124 de oameni. Satul Cairaclia a fost menționat documentar în anul 1816.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.