Mocra, UTA din stinga Nistrului
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1781
- Populația:
- 1297 locuitori
Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 3.02 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 9.02 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.
[în sus]Populația
Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011.
[în sus]Istoria localitații
Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.
Satul se întinde pe pantele unui defileu adînc, fiind înconjurat de cîmpii. Chiar și pe cele mai mari geruri din pămînt țîșnesc izvoare și formînd pîraie fug spre un rîușor zgomotos care niciodată nu îngheață . Nu se usucă aceste pîraie nici pe caniculă. Iată de ce valea a fost numită Mocra, iar apoi denumirea ei a fost preluată și de satul care s-a format.
În sat a fost ridicată o biserică din lemn, care în 1830 a fost înlocuită cu una din piatră. În 1796 a fost deschisă școala parohială cu 3 clase.
În perioada sovietică pe teritoriul satului Mocra au fost organizate cinci gospodării colective. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.
[în sus]Personalități
Eugen Doga – compozitor, om de cultură.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1898
- Populația:
- 272 locuitori
Alexăndreşti este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucuieţii Vechi, Cucuieţii Noi, Ivăneşti și Alexăndreşti. Localitatea este situată la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 198 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 272 de oameni. Satul Alexăndrești a fost menționat documentar în anul 1898.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.