Delacău, UTA din stinga Nistrului
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1773
- Populația:
- 1352 locuitori
Delacău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 1.33 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.63 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Delacău și Crasnaia Gorca. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 50 km de Chișinău. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773.
[în sus]Populația
Populaţia satului Delacău alcătuia 1352 de oameni în anul 2005.
[în sus]Istoria localitații
Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773. În 1795 localitatea număra 326 de țărani. Între anii 1812-1821 aici avea o moșie Ruxanda Mavrogheni, care stăpînea 8 livezi, 6 vii, o moară, pădure. La acea dată satul avea și biserică, una dintre cele mai vechi de pe malul stîng al Nistrului. În anii '30 ai secolului XX autoritățile sovietice au transformat biserica în club, fiind scoase crucile și dărîmată clopotnița. După 1941 biserica a fost refăcută, fiind înălțate 2 clopotnițe, însă după război biserica a fost dărîmată definitiv.
În perioada sovietică aici a fost organizată gospodăria colectivă „Miciurin" specializat în cultivarea cerealelor, pomicultură, legumicultură, viticultură. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.
[în sus]Personalități
Oprea Afanasie – artist plastic, maestru în artă.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772
- Populația:
- 638 locuitori
Haraba este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Haraba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 119 km de Chișinău. Populaţia satului Haraba alcătuia 638 de oameni în anul 2011. Satul Haraba a fost menționat documentar în anul 1772.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.