24 septembrie 2023, 00:54 views 15010

Delacău, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1352 locuitori

Delacău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 1.33 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.63 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Delacău și Crasnaia Gorca. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 50 km de Chișinău. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773.

[în sus]Populația

Populaţia satului Delacău alcătuia 1352 de oameni în anul  2005.

[în sus]Istoria localitații

Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773. În 1795 localitatea număra 326 de țărani. Între anii 1812-1821 aici avea o moșie Ruxanda Mavrogheni, care stăpînea 8 livezi, 6 vii, o moară, pădure. La acea dată satul avea și biserică, una dintre cele mai vechi de pe malul stîng al Nistrului. În anii '30 ai secolului XX autoritățile sovietice au transformat biserica în club, fiind scoase crucile și dărîmată clopotnița. După 1941 biserica a fost refăcută, fiind înălțate 2 clopotnițe, însă după război biserica a fost dărîmată definitiv.

În perioada sovietică aici a fost organizată gospodăria colectivă „Miciurin" specializat în cultivarea cerealelor, pomicultură, legumicultură, viticultură. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.

[în sus]Personalități

Oprea Afanasie – artist plastic, maestru în artă.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
889 locuitori

Toceni este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vîlcele și Toceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 889 de oameni. Satul Toceni a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.