21 noiembrie 2024, 17:41 views 12699

Andreevca, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
430 locuitori

Andreevca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pîcalova, Șmalena și Andreevca. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Satul Andreevca a fost întemeiat în anul 1907.

[în sus]Populația

Conform datelor din anul 2008, populaţia satului constituia 430 de oameni.

[în sus]Istoria localitații

Satul Andreevca a fost întemeiat în 1907 pe pămînturile care aparțineau moșierului Iurevici. În cadrul reformei agrare a lui Stolîpin, 26 de familii din gubernia Podolia s-au așezat cu traiul pe malul stîng al Nistrului, înființînd o nouă așezare. Casele au fost construite departe una de alta, astfel încît satul s-a întins pe 9 km. La 21 noiembrie 1908 satul a fost sfințit de un preot și i s-a pus denumirea Andreevca.

În perioada sovietică aici s-a aflat o brigadă a gospodăriei colective „Avangard". În 1980 pe teritoriul satului Andreevca a fost creată asociația agrar-industrială „Bucuria". Au fost plantate livezi de vișin, grădini de zmeură, căpșuni etc. care asigurau cu materie primă fabrica de cofetărie „Bucuria".

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
979 locuitori

Parcani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Parcani și Voloave. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Soroca și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 979 de oameni. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.