Jeloboc, raionul Orhei
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1774
- Populația:
- 1134 locuitori
Jeloboc este un sat din cadrul comunei Piatra, raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 0.44 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.53 km. Localitatea se află la distanța de 9 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Satul Jeloboc a fost menționat documentar în anul 1774.
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1134 de oameni, dintre care 48.59% - bărbaţi și 51.41% - femei. Structura etnică a populaţiei arată astfel: 99.44% - moldoveni, 0.22% - ucraineni, 0.22% - ruşi, 0.11% - ţigani.
[în sus]Istoria localitații
Satul Jeloboc a fost menționat documentar în anul 1774.
[în sus]Resurse naturale
Satul Jeloboc se află pe malul rîului Răut şi pe panta văii rîului. Răutul coteşte aici de două ori brusc, şerpuind prin defileu de-a lungul masivelor nu prea înalte de toltre. La aproximativ 50 m de malul Răutului, pe un deal stîncos abrupt, dintre două stînci curge un izvor cu o gură mare, cu apă foarte curată şi de calitate.
Izvorul de la Jeloboc este un monument hidrologic. Acest izvor este utilizat pentru aprovizionarea cu apă potabilă a oraşului Orhei şi a satelor Păhărniceni, Piatra şi o parte din localitatea Jeloboc. Pe viitor se prevede extinderea asigurării cu apă potabilă a încă şase localităţi aflate în preajmă. Deşi autorităţile spun că utilizează doar 30 la sută din debitul izvorului, acesta asigură cu apă potabilă peste 32 de mii de locuitori. Acest izvor este „perla Orheiului" pentru că apa corespunde tuturor parametrilor admisibili.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 546 locuitori
Mileştii Noi este un sat din cadrul comunei Răzeni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 546 de oameni. Satul Mileştii Noi a fost înființat în anul 1910.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.