01 martie 2024, 09:42 views 32307

Brăviceni, raionul Orhei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1699 locuitori

Brăviceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 1.56 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.10 km. Brăviceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Orhei şi la 63 km de Chișinău. Satul Brăviceni a fost menționat documentar în anul 1603.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1699 de oameni, dintre care 49.09% - bărbaţi și 50.91% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 98.96% - moldoveni, 0.30% - ucraineni, 0.49% - ruşi, 0.15% - bulgari, 0.10% - alte etnii.

În satul Brăviceni au fost înregistrate 641 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.2 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Brăviceni a fost menționat documentar în anul 1603. Biserica din Brăviceni cu hramul „Cuv. Onufrie" a fost construită în anul 1859, din piatră, de către nişte boieri, de neam polonez, care la acel moment erau proprietarii satelor Brăviceni, Mălăieşti şi Tîrzieni. Biserica, ca şi majoritatea lăcaşelor din Moldova a fost fost delăsată decenii la rînd. În 2009  sfîntul locaș a fost sfințit după renovare.

[în sus]Monumente istorice

În 1956 lîngă Brăviceni, pe malul stîng al Răutului au fost efectuate săpături arheologice care au scos la iveală două mauzolee datate cu secolul al XIV-lea, construite din cărămizizi pătrate arse, cimentate cu var și lut. Mauzoleele au formă dreptunghiulară , în interior se află un cavou cu bolți arcuite. Au fost găsite și două cuptoare rotunde pentru arderea pietrei de var, un cuptor dreptunghiular cu două etaje pentru arderea cărămizilor. Cduptoarele se aseamănă cu cele găsite la Orheiul Vechi, Costești. Monumentul de la Brănești este de proveniență orientală, caracteristic perioadei de dominație a Hoardei de Aur.

În zona satului Brăviceni există o serie de movile care fac parte dintr-un complex imens de tumuli – circa 130, răspîndiți pe o distanță de 30 km. Grupul de movile de la Brăviceni include morminte din epoca bronzului, a fierului, morminte sarmatice și a turanicilor tîrzii. Au fost investigate 24 de movile, repartizate pe un teritoriu de aproximativ 20 ha. Cercetările s-au efectuat pe parcursul a două campanii de teren (1987-1988). Două dintre movile prezentau denivelări naturale, una (nr. 6) formîndu-se în procesul acţiunilor militare de la mijlocul sec. XX, cea de-a doua (nr. 8) fiind contemporană cu situl de tip Sîntana de Mureş-Cerneahov din apropiere.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
59 locuitori

Ocniţa-Ţărani este un sat din cadrul comunei Zorile, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 59 de oameni. Satul Ocniţa-Ţărani a fost menționat documentar în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.