03 decembrie 2024, 19:34 views 80694
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Nisporeni, raionul Nisporeni

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1618
Populația:
12105 locuitori

Nisporeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Nisporeni. Suprafaţa totală a orașului este de 1400 ha. Amplasat în partea de vest a republicii, în Codrii Moldovei, de-a lungul rîului Nîrnova, oraşul Nisporeni este situat la 70 km de Chișinău.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12105 locuitori, dintre care 48.05% - bărbaţi și 51.95% - femei. Structura etnică a populaţiei oraşului este următoarea: 97.52% - moldoveni, 0.68% - ucraineni, 1.24% - ruşi, 0.03% - găgăuzi, 0.10% - bulgari, 0.008% - evrei, , 0.008% - polonezi, 0.21% - ţigani, 0.19% - alte etnii.

În orașul Nisporeni au fost înregistrate 4040 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.0 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Prima menţiune documentară a localităţii Nisporeni se regăseşte în documentul de hotărnicire a moşiilor dat de domnitorul Moldovei, Gaspar Vodă, în 4 ianuarie anul 1618. Legenda susţine că denumirea localității se trage de la un oarecare Nicipor,care s-a stability în aceste locuri și ar fi întemeietorul localității.  Există încă o versiune care susține că numele localităţii vine de la solul nisipos al regiunii.

Conform datelor recensămîntului din 1774 la Nisporeni au fost atestate 73 de case, majoritatea localnicilor fiind impuși la bir. În anul 1803 satul Nisporeni ține de ocolul Bucovăț și are 108 locuitori care plătesc impozite. În 1784 în sat a fost ridicată o biserică din lemn, pentru ca în anul 1817 să fie construită biserica din piatră „Sf.Voievozi”.

Cu timpul localitatea se dezvoltă, în 1835 documentele oficiale menționează Nisporenii de Sus și Nisporenii de Jos, care mai tîrziu devin Nisporeni sat și Nisporeni tîrg. În anul 1868 în Nisporeni erau 4 uscătorii de fructe, 20 de mori de vînt, 3 mori cu cai, 340 de crame și teascuri, un atelier de produs butoaie. Din secolul al XIX-lea la Nisporeni se construiesc mai multe mori de vînt, care în anul 2005 au devenit simbolul orașului, fiind reprezentate pe stema și drapelul orașului. Nisporeni se dezvoltă cu ritmuri rapide, în 1907 aici înfiinţîndu-se staţia telefonică și un spital. În anul 1940, pentru o perioadă scurtă orașul Nisporeni devine centru administrativ al raionului cu același nume, revenind la acest statut în 1967.

În anii 60-70 ai secolului XX la Nisporeni se construiesc cîteva școli, grădinițe si un spital. În 1957 la Nisporeni s-a deschis școala muzicală, din 1974 funcționează o școală de pictură. Se dezvoltă potențialul industrial la localității fiind puse în funcțiune 2 fabrici de vinuri, o fabrică de lactate, una de conserve, o fabrică de producere a cărămizilor, o fabrică de confecții, cîteva organizații de construcții și o bază auto.

În perioada de tranziție majoritatea întreprinderilor și-au redus volumul de producție, iar unele și-au întrerupt activitatea.

[în sus]Monumente istorice

În zona unde este amplasat orașul Nisporeni arheologii au depistat urmele unor vechi așezări umane. Vatra unui sat, întemeiat prin anul 1300 î.Hr. a păstrat urmele caselor arse, fragmente de ceramică care au fost datate cu perioada tîrzie a epocii bronzului. O altă așezare umană a fost întemeiată aici în jurul anului 1100 î.Hr. Arheologii au descoperit aici unelte de muncă, obiecte casnice, fragmente de ceramică arsă din epoca bronzului și din epoca timpurie a fierului.

[în sus]Economia locală

Ramura de bază a economiei orașului Nisporeni este industria prelucrătoare. Oraşul este inclus în Programul naţional „Drumul Vinului”. Localitatea este înconjurată de circa 700 de ha de viță de vie, dintre care suprafețe mari ocupă soiurile  albe (Aligote, Sauvignon, Chardonay). În oraș funcţionează două întreprinderi de prelucrare a strugurilor - „Nis-Struguraș”  și „Sanis-Vin”.  Potențialul economic al localității este reprezentat de fabrica de conserve „Faconis”, întreprinderea de prelucrare a cărnii „Pascau”.

În anul 2005 în oraș a fost construită rețeaua de gaz (costul - 32 mln. lei) din sursele bugetului de stat. La reţeaua de gaz au fost conectate aproximativ 1.000 de gospodării şi instituţii sociale.

Odată cu dezvoltarea infrastructurii se dezvoltă sfera serviciilor, sectorul construcţiilor. La Nisporeni funcționează filialele a 5 bănci comerciale și a unei companii de asigurare.

[în sus]Sfera socială

Sistemul educațional al orașului Nisporeni cuprinde 3 instituții preșcolare, o școală primară, un gimnaziu, Liceul Teoretic  „B. Cazacu”, Liceul  Teoretic „Ştefan cel Mare”, o şcoală muzicală, şcoala de arte plastice şi una sportivă, şcoala polivalentă.

Instituțiile de cultură din oraș sînt reprezentate de 5 biblioteci publice, casa de cultură, muzeul local. Pe teritoriul orașului sînt amplasate 5 obiective sportive, inclusive stadionul unde se desfășoară competițiile sportive.

În Nisporeni își desfășoată activitatea un post local de televiziune și este editat un ziar local.

Comentarii

 (1)
  • #1 Caciula
    А современные Ниспорены в фотографиях можно увидеть в этой небольшой статье про Ниспорены
    http://caciula.md/ru/caciula-v-nisporenax/

Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1461 locuitori

Slobozia-Cremene este un sat din cadrul comunei Vărăncău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Soroca și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1461 de oameni. Satul Slobozia-Cremene a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.