Купчинь (Cupcini) — город в Единецком районе Республики Молдова. Расположен в северной части страны, на реке Чухур, в 194 км от Кишинева. По статистическим данным 2008 года, число жителей составляет 9063. Купчинь впервые упоминается в источниках в 1431 году, когда господарь Александр Добрый жаловал ворнику Купчичу каменный мост через Чухур. Имя владельца и получило село.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
„Mama limbii românești”
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#61 CalinRomania 12 ноября 2011 | 14:22 Читать далее -
#62 Gebeleizis 12 ноября 2011 | 13:02 lvl100: Cred ca glumesti. In primul rand ca pentru moldo-romanii din zona e un dezastru total, in 2-3 generatii toti or sa fie ucraineni. Si tocmai voi sunteti cei care mariti viteza de asimilare prin promovarea moldovenismului.vl100:
Nu glumesc, pentru ca nu este de glumit cu soarta conationalilor mei din Ucraina. Ei se afla intr-o situati de neinvidiat. Tu afirmi unele lucruri fara a cunoaste situatia reala. Sa stii un lucru> Nu poti sa-l impui pe om sa se perceapa de o etnie pe care el nu o acepta. Moldovenii din regiunea Odesa se considera moldoveni, respectiv acest sentiment trebuie sa fie sustinut si aprofundat prin promovarea traditiilor, obiceiuriloe si istoriei moldovenilor. In caz contrar ei sunt pusi in fata dilemei a fi roman sau ucrainean in Ucraina. Studiile noastre demonstreaza ca intr-o astfel de situatie conationalii nostri aleg sa fie ucraineni. Iata care sunt efectele promovarii asa numitului romanism in Ucraina.
-
#63 Gebeleizis 12 ноября 2011 | 12:39 Читать далее -
#64 Gebeleizis 12 ноября 2011 | 12:15 Читать далее -
#65 lvl100 12 ноября 2011 | 1:46 Читать далее -
#66 Gebeleizis 12 ноября 2011 | 0:32 Читать далее -
#67 lvl100 11 ноября 2011 | 20:48 Читать далее -
#68 Gebeleizis 11 ноября 2011 | 0:10 #27 Ai o logica stranie. Cum poti sa fii mostenitorul unei fractii a culturii unui popor a carui reprezentant esti? sau a unie fractii din istoria poporului? Stranie logica? Orice INDIVID este purtator integru a culturii si civilizatiei carei apartin si cu care se identifica. Importan este ca el sa sa autoconstientizeze ca purtator al acestei culturi si civilizatii.
-
#69 lvl100 10 ноября 2011 | 16:00 Gebeleizis: aca pretinzi ca ai o gindire logica sune cun trebuie sa se numeasca tara mea, pe care eu si stramosii mei o numim MOLDOVA?Exact asta am explicat si mai sus. Din punct de vedere tehnic , orice fost teritoriu ar putea, daca nu intra in conflict legal, sa isi asume identitatea unui stat disparut.
Fie ca e vorba de toata suprafata RM sau doar de un raion sau un singur oras.
Problema voastra sta in alta parte. Daca identitatea asumata are destula masa critica ca sa se auto-intretina. Daca 2% , 5% sau 30% din Principatul Moldovei are destul "moldovenism" ca sa isi rezolve problemele identitare.
Caci odata cu apartanenta la o fractie din intreg vei poseda doar o fractie din mostenirea lui oricat ai incerca sa iti imaginezi altfel.
-
#70 Gebeleizis 10 ноября 2011 | 14:13 #25 Daca pretinzi ca ai o gindire logica sune cun trebuie sa se numeasca tara mea, pe care eu si stramosii mei o numim MOLDOVA?
-
#71 lvl100 09 ноября 2011 | 19:29 Gebeleizis: R.Moldova a aparut pe paminturile strabunei Moldove si nu pepaminturi staine. Respectiv o parte a Moldovei care cindva si-a pierdut independenta, nu din proprie initiativa, NU POATE SA SE NUMEASCA la momentul recapatarii independentei decit MOLDOVA.
Asta ar fi cum Donduseniul s-ar face independent si s-ar numi tot Moldova. Are tot dreptul sa se numeasca asa, doar a facut parte din Principat. Isi mai trage si placa cu 650 de statalitate.
Acuma cat de credibil ar fi e discutabil, ca nici RM nu a ajuns la uin consens.
Dar conform logicii de mai sus ar fi perfect logic.
-
#72 Gebeleizis 09 ноября 2011 | 14:27 #21 Moldova lui Stefan se intindea pina la Nistru si dincolo de acest riu. Tara pe care o apara si consolida Stefa cel Mare se numea MOLDOVA iar locuitorii ei moldoveni! R.Moldova a aparut pe paminturile strabunei Moldove si nu pepaminturi staine. Respectiv o parte a Moldovei care cindva si-a pierdut independenta, nu din proprie initiativa, NU POATE SA SE NUMEASCA la momentul recapatarii independentei decit MOLDOVA.
-
#73 Gebeleizis 09 ноября 2011 | 14:15
Mama limbii româneşti
Fie el cît de mirific,
Fie cît de inventiv,
„Adevărul ştiinţific,
Este foarte relativ.
Veci de veci nu se mai schimbă
Ce ni-i dat de sus în dar,
Cearta noastră despre limbă
E-o furtună în pahar.
Nicăieri nu sînt pe lume
Două limbi cu-acelaşi nume,
Dar sînt, drept nu-totdeauna,
Două nume pentru una.
Unii zic că e otravă,
Dar de stai să te gîndeşti,
Limba noastră cea moldavă-i
Mama limbii româneşti.
-
#74 Corinna 08 ноября 2011 | 13:07 Daca nu ne tragem de la ROMA (Ram, Rim) ... atunci desigur ca Romanii se trag din Moldova ...sau limba lor, sau oricum noi suntem primii ... era undeva o gluma a celor de la Planeta Moldova ... sunt sigura ca nu erau departe de adevar! -
#75 clorin 30 сентября 2011 | 14:55 Читать далее -
#76 CalinRomania 08 сентября 2011 | 22:37 Draga mar, te " avertizez" ca am sa-ti "fur" acest studiu si am sa-l expun pastrand desigur "dreptul de autor" si in alte "subiecte" de pe acest forum. Sper sa nu imi tai capul ! :)))))
-
#77 CalinRomania 04 сентября 2011 | 17:49 Draga mar,jos palaria !!!
Respect pentru studiul facut........dar mai ales pentru timpul pe care l-ai dedicat acestui studiu.Din pacate eu nu prea ma simt bogat in acest lux .....numit timp. Inca o data,tot respectul.
-
#78 mar 11 августа 2011 | 0:52 Читать далее -
#79 CalinRomania 08 июня 2011 | 23:45 Читать далее -
#80 CalinRomania 08 июня 2011 | 23:36 "Un asemenea comportament anti-fratricid, de genocid lingvistic nu exista in ramura vest-romanica a familiei de limbi latine si nici in una din subgrupele familiei de limbi slave.".........................................................................Da-mi un exemplu in care o limba identica (ma refer la limba literara) sa fie numita in doua feluri diferite. Nu uita ca in cazul Serbiei si Croatiei este limba sarbo-croata.Si si acolo exista mici diferente in limba literara.In Elvetia in Cantonul Ticino nu se vorbeste ...limba ticineza ci...Italiana.Identic Franceza sau Germana in celelalte cantoane.Si retoromana in alt canton.(Grigioni-in Italiana ).Portugheza este sensibil alta limba decat spaniola iar aceasta este diferita de franceza-iar acestea de italiana.