Кочулия (Cociulia) – село и коммуна Кантемирского района. Кочулия – единственное село в составе одноименной коммуны. Село расположено на расстоянии 24 км от города Кантемир и 109 км от муниципия Кишинэу. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 3620 человек. Село Кочулия было впервые засвидетельствовано документально в 1532 году.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#461 CalinRomania 03 октября 2012 | 1:26 Читать далее -
#462 CalinRomania 03 октября 2012 | 1:23 #1871 Tocmai in acest sens iti transmit acest link in care se poate vedea o lucrare a lui Vasile Parvan cu privire la locuirea Romanilor in sudul Moldovei,lucrare scrisa de acesta la 1913................. http://www.scribd.com/doc/16542208/Vasile-Parvan-Castrul-de-la-Poiana-i-drumul-roman-prin-Moldova-de-Jos
-
#463 CalinRomania 03 октября 2012 | 1:20 Читать далее -
#464 CalinRomania 03 октября 2012 | 1:11 #1856 Draga sus......"
#1852CalinRomania"Conform tradiţiei există opinia, că Valurile lui Traian sunt vestigiile construcţiilor defensive din epoca împăratului Traian, sau linia de demarcare dintr romani şi aşa-numita „Barbaricum” (lumea „barbară”, neromană)".... "există opinia"...ar trebui sa avem in vedere faptul ca este doar o opinie ce inseamna ca dovezi=0 ,s'au mai putine de chit s'ar pute afirma cu exactitate si absolut."Până acum nu există o părere unică, în ce priveşte provenienţa, scopurile şi funcţiile valurilor lui Trăian. Dar cea mai plauzibilă este opinia potrivit căreia Valul lui Traian de Sus a fost ridicat în secolul al IV-lea de către triburile goţilor – aliaţi ai Imperiului Roman, în scopul protejării limesului de la gurele Dunării, prin crearea unei zone tampon."......:)))) ma face sa rid chestea cu gotii ridicar-l si numili-i dadusa di "Valul lui Traian"... -
#465 CalinRomania 03 октября 2012 | 1:10 #1850 Draga sus.........."Cum noi moldovenii sa ne numim romini daca romanii nu au ajuns pina pe teritoriul Moldovei....iaca daca'mi disenez cum it spun multumesc...".............................
...............................................................................................................""De rasipirea tarii dentai"...G.Ureche...e indata dupa pentru limba noastra moldoveneasca unde el spune ca:citez"...lacuit ostile Rimului si au ernatu multe ori,..."...stiind ca nu au fost romanii in Moldova ,iar G.Ureche spune ca au ernat,asta ce inseamna...nu inseamna ca carturaru vorbea din auzite?...adica el greseste s'au nu?..."............ -
#466 CalinRomania 03 октября 2012 | 1:05 #1867 Tocmai de aceea iti spuneam ca apreciez mult mai mult autorii unor lucrari cu caracter istoric in care sunt mai precauti "presupunem ca" ," nu avem pretentia de a fi exhaustivi" " atragem atentia ca este o parere personala"....decat cei care dau ca sigura o anumita ipoteze si incearca in mod evident , sa "forteze" anumite asa zise dovezi.......tocmai pentru a demonstra viabilitatea ipotezelor proprii.......
-
#467 CalinRomania 03 октября 2012 | 0:59 #1865 Binenteles ca acest subiectivism il gasesti si in multe alte istorii.......de ce ? Pentru a face poporul care cunoaste aceasta istorie sa devina cat mai mandru de nationalitatea sa........La italieni de exemplu,in istoriile scrise de ei observ multa-multa influenta a Bisericii Catolice.........Lucru de altfel explicabil oarecum........Citind din istoriile scrise in italiana sau de autori italieni sau straini , si in care poate uneori fac referire si la zona noastra , reusesc sa "vad " istoria si cu alti ochi ,desigur mai obiectivi decat poate ar face-o un roman........
-
#468 CalinRomania 03 октября 2012 | 0:55 Читать далее -
#469 CalinRomania 03 октября 2012 | 0:35 #1854 Draga sus.........in sfarsit m-am intors de la pscina...:)))) .............................
Ai spus: "
#1852CalinRomania
"...pe hartile gasite de tine cu Dacia..."Nu-s gasite de mine:))))...amplasate de ai vostrii...ma intreb ce este o istorie politizata?:)))...adica unele lucruri pot fi si schimbate putin+concluziile respective,atunci eu si vrau sa vad ce este schimbat si de ce ne discurcam dupa concluziile la care s-a ajuns...au facut aste lucruri si rusii,si a vostri cred ca au acest pacat,:))mai multe state... -
#470 CalinRomania 02 октября 2012 | 20:36 #1863 Draga sus ........din pacate tre sa merg la munca la piscina........am multe sa iti spun....:))))))
-
#471 CalinRomania 02 октября 2012 | 20:35 Читать далее -
#472 CalinRomania 02 октября 2012 | 20:27 #1859 Draga Teianule......."
Bunelul imi pare este acel, care me-a spus ca demult pe teritoriul Moldovei traiu oameni cu parul roscat - Dacii. El pe Stefan cel Mare il socotea kurvari, ca a avut multe sotii si apoi la taiat pe fratesau sa ajunga la putere. El a fost cu rusii, dar a iubit limba romana. Tot imi spunea: Daca dai, n`ai, sa nu dai, sa vezi cum ai! Sau pe olteneste: intelesu-mai?! Tare iubea graiul oltenesc. -
#473 CalinRomania 02 октября 2012 | 20:04 Читать далее -
#474 sus 28 сентября 2012 | 18:37 #1857teianul Buna teianul!...ai scris intr'un stil moldvinesti vorghind: "...эй, шей сый фашь, ашай вяца...":)))))))...poati...da sa schimbi spri drept seia cari stiu cum sa schimbi:)))))...vorghim dispri aceias limba ,dar cu denumiri diferite si una este dreapta,iar alta nu:))))...intrebarea este care si de ce?:))))...bun...pina chind nu mai vrau sa discut despre tema data,limba este Limba Moldoveneasca eu asta stiu ,si nu este vorba de mofturi:)))))....poati cu vremea:))))))... -
#475 teianul 28 сентября 2012 | 17:42 Bunelul imi pare este acel, care me-a spus ca demult pe teritoriul Moldovei traiu oameni cu parul roscat - Dacii. El pe Stefan cel Mare il socotea kurvari, ca a avut multe sotii si apoi la taiat pe fratesau sa ajunga la putere. El a fost cu rusii, dar a iubit limba romana. Tot imi spunea: Daca dai, n`ai, sa nu dai, sa vezi cum ai! Sau pe olteneste: intelesu-mai?! Tare iubea graiul oltenesc.
-
#476 teianul 28 сентября 2012 | 17:29 #1849
Draga Caline,
despre Romania nu tin minte mai nimica din cartile de Istorie din Uniunea Sovietica, in afara ca a fost aliata cu Hitler.
Noi am invatat Istoria Antica si Istoria Uniunii Sovietice, apoi Istoria Partidului Kommunist. Nu mai tin minte daca am avut Itoria RSSM. Dar ca copil nu prea ma interesau Istoriile, mai degraba muzica. De pilda cam tot atunci activam intr`un taraf de muz. pop.. Cintam la acordeon si cineva mea spus ca cel mai mare acordionist este Vasile Pandelescu, dar e din Romania. L-am auzit prima oara acum citi-va ani in urma, cind feciorul me-a aratat ce este youtube! Acum am toate discurile de la Electrocord cu el si nu ma satur sa le ascult! -
#477 teianul 28 сентября 2012 | 17:18 #1851
Noroc "sus"
Am scris deja, noi asa am fost invatati la scoala, ca limba noastra nu a fost influentata de nimeni si se numeste Moldoveneasca. Si asa ar si fost normal, DAR: uite ca situatia sta altfel. Viitorul cu denumirea limbii: Moldovenesti, este cam tulbure. Limba trebue dezvoltata odata ce se dezvolta Lumea, progresul tehnico-stiintific. Cine sa faca dictionarele, sa inventeze cuvinte noi in limba moldoveneasca? Noi acum deja ne folosim de avantajul Limbii Romane. De pilda: Dictionarul Germano-Roman s.a.m.d. Dar cel mai principal pentru mine sint scriitorii. In ce limba au scris ei in trecut? si in ce limba scriu ei astazi? Ce este Dumitru Matkovschii? roman sau moldovan = ambele, dar mai degraba roman. -
#478 sus 28 сентября 2012 | 10:31 #1852CalinRomania "Conform tradiţiei există opinia, că Valurile lui Traian sunt vestigiile construcţiilor defensive din epoca împăratului Traian, sau linia de demarcare dintr romani şi aşa-numita „Barbaricum” (lumea „barbară”, neromană)".... "există opinia"...ar trebui sa avem in vedere faptul ca este doar o opinie ce inseamna ca dovezi=0 ,s'au mai putine de chit s'ar pute afirma cu exactitate si absolut."Până acum nu există o părere unică, în ce priveşte provenienţa, scopurile şi funcţiile valurilor lui Trăian. Dar cea mai plauzibilă este opinia potrivit căreia Valul lui Traian de Sus a fost ridicat în secolul al IV-lea de către triburile goţilor – aliaţi ai Imperiului Roman, în scopul protejării limesului de la gurele Dunării, prin crearea unei zone tampon."......:)))) ma face sa rid chestea cu gotii ridicar-l si numili-i dadusa di "Valul lui Traian"... -
#479 sus 28 сентября 2012 | 10:03 Читать далее -
#480 sus 28 сентября 2012 | 9:43 #1852CalinRomania
"...pe hartile gasite de tine cu Dacia..."Nu-s gasite de mine:))))...amplasate de ai vostrii...ma intreb ce este o istorie politizata?:)))...adica unele lucruri pot fi si schimbate putin+concluziile respective,atunci eu si vrau sa vad ce este schimbat si de ce ne discurcam dupa concluziile la care s-a ajuns...au facut aste lucruri si rusii,si a vostri cred ca au acest pacat,:))mai multe state...De "Valul lui Traian" ai auzit ?Ce este cu "Valul lui Traian" ?:))...Termenul "val" provine din limba latină de la cuvîntul "vallum"in rusa voliati-tavali...volni-valuri...slavona, latina sint lucruri la care voi aveti raspunsuri din istoria rominilor,dar oare mai sint si alte ipoteze?...