Каменча (Camencea) – село в составе коммуны Донич района Орхей. Село расположено на расстоянии 22 км от города Орхей и 34 км от муниципия Кишинёв. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 956 человек. Первое документальное упоминание о селе Каменча датировано 1603 годом.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Limba moldoveneasca la 1832
Am gasit pe un alt forum o postare extrem de interesanta despre cum vorbeau moldovenii in Moldova de Vest in anii '30 ai sec.XIX - http://oldchisinau.com/forum/viewtopic.php?p=38883#p38883 (in l.rusa) Deci, in 1832 poet moldovean Niculae Istrati, antiunionist convins, (ca si Gh. Asachi, C. Negruzzi, etc.) a scris urmatoare poezie: CUCONIŢĂ În sfîrşit nu am putere să mai fiu obijduit, Ş-aceasta printr-o zapiscă eu de mult-ţam dosloşit. Că făcînd sprafcă în mine, în acest amar predmet, Din povodul dumitale, m-am trezit cu rană-n piept. Dar dumneata prin povescă mi-ai făcut aspru ponos, Vrînd cu mine perepiscă, şi cerând să-ţi dau dopros. Ascultămă, Cuconiţă: eaţă-ţi docladarisesc, Că jaloba mea nu zice de cît cum că pătimesc, Şi vipisca ce-ţi trimisem nu merita vigavor; Căci din hodul dealii mele se vede numai amor. Dumneata bagă de samă la opisul ce-ţi am dat, Şi-i vedea că sunt un liude cu sufletul prea curat, Drept aceea eu o cnigă scripisită şi cu şnur, Ţi o predstavlicesc, stăpînă, cu ahotă şi ogur, Cerînd podpiscă anume la otnoşenia mea; Căci şi eu voiu da rospiscă, ori cînd dumneata vei vrea. Nu me ovolni din gîndu-ţi, sau vr-un nadpis să-mi întorci, Căci eu jărtfesc pentru tine, cer, pămînt, lume, iproci. Raspolojenia încă nu eartă a nastoji Pe un dvorenin ce iubeşte şi cere a se iubi, Pe un pameşnic ce-n dejurstfă de multe ori s-au primit, La presudstvii ca pomoşnic cu credinţă au slujit. În multe comandirofce tot cu cinste am îmblat, Şi sledstvii pe la zastave de multe ori am lucrat; În otpusci cu podorojne eu ca alţii n-am eşit, Sau ostanofce la slujbe în veac n-am pricinuit; Samovolnicie earăşi nici cum nu am săvârşit, Ci nagrajdenii primitam, ca un cinovnic cinstit. Nacazanii pentru slujbă nici odată n-am avut, Şi zdelci a lucra ca mine altul nu s-au mai văzut. Din Stolo-nacealnic astăzi spre cilen sunt pomăzuit, Pentru că cunosc pareatca; l-asta m-au înaintit, Nu crede deci la donosuri, nu-mi lua al tău favor, Şi nu uita că me chiamă … *** sîn *** E limpede ca foarte multe cuvinte (cam jumate) sint de origine slava, daca nu chiar rusa. Inca o data atrag atentia forumistilor, ca aceasta poezie n-are nimic in comun cu Basarabia "cica rusificata in sec XIX", nici cu limba moldoveneasca "cica inventata de Stalin in anii 1930". E LIMBA MOLDOVENEASCA PURA, ORIGINALA, VORBITA IN MOLDOVA DE VEST cu doar 180 de ani in urma! "Cuconita" a fost publicata in volumul IX al ed. "Uricarul cuprindetoriu de hrisoave" (Iasi, 1887), fiind insotita de o lunga lista explicativa, care de fapt reprezinta nimic altceva decit un VOCABULAR MOLDOVENESC-ROMIN ! Iata doar citeva exemple (in grafia latina, in original ele-s in cea chirilica evident): Predmet - obiect sprafcă - observaţie peripiscă - corespondenţă dopros - protocol vigavor - bănat jalobă - cerere, petiţie liude - omu predstavlenie - recomandaţie otnoşenie - notă nadpis - refuz raspolojenie - asezăşîntul comandirof |
|
-
#21 sus 20 августа 2012 | 23:09 ...cit di sarasi trebu sa ajiunjit ca sa va vie mintili la cap...di cit sa striji mai tari ca rominu ,dati intrebari corecte,si daca ai sa ai putinta vei primi raspunsuri la ele... "Ce vreau sa iti spun (si sper sa intelegi): eu ca iesean sunt profund jignit de cetatenii moldoveni ca tine."... :))) eu it spun ca's moldovan da tii nuti plasi ,vrei sa ma rebotez altfel si inca trebu sa ma bucur cu deasila:))))...vorghei di linii paralele:))))...,da eu it spun de unica zbirsitura pi creer,cea romineasca:))))...di altseva nu se cunoaste doar sintem noi moldovenii mai romini ca rominii,ca rominii is mai romani ca italienii...si atunsi sini sintet voi moldovenii?di colo...sau prosti,sau iari prosti...una din doua... -
#22 CataM 20 августа 2012 | 22:44 :) Ce-as putea sa fac sa te conving ? Ei, ce-as putea ? Ca nimic nu e bun pentru tine! Ce vreau sa iti spun (si sper sa intelegi): eu ca iesean sunt profund jignit de cetatenii moldoveni ca tine. Eu sunt extrem de suparat. Si suntem multi! De ce nu te pui in "chelea" noastra ?
Noi am sacrificat enorm pentru Romania. Suntem cea mai saraca parte din Romania. Dar oricum am fi, e tot mai bine decat la voi. Macar vorbim o singura limba (si nu confunda romana scrisa cu romana care se vorbeste in .. Moldova). -
#23 sus 20 августа 2012 | 22:39 ...da,la scoala eu am invatat limba moldovineasca:))))...si nici un rusizm nam vazut in manualele de studiu...eu nu pot nis a scri ,nis a ceti,aud si vad rau,si indeobsti ii slut cu tini:)))))...saracu di tini ca moldovan:))))... -
#24 sus 20 августа 2012 | 22:35 ....daca esti chear din colo undi spui si nu din cabinet di la Bucuresti...pi la voi inci n-am fost da prin sati se vorghesti ca la noi:)))) si la televizor cunosti vorba moldovineasca...si rominii pot so copii ca adica sai rusineza pi moldoveni:))))...sarasii romini:))))... -
#25 sus 20 августа 2012 | 22:30 ....tu nis nut dai sama si zisi:)))))...it traduc si spui tu...tu ti bucuri ca in scoala se scrie in grafia latina si nu veche lasam povestili cu slavona pintru tini si inca cu calisirea limbii de jenii romini a cuvintului speculind cu nume de Eminescu,Alexandri,Cantemir,Stamati,Ureche,Neculce...si multi altii...cit di putin iti trebu tii sa fii fericit:))))... -
#26 CataM 20 августа 2012 | 22:28 :) iar io cred ci nu pre ai fost pi la scoali, baiatuli, uai. Si nici pi la noi si vezi cum graiesti lumea di pi aisi .. -
#27 sus 20 августа 2012 | 22:16 ... :)))) esti obsedat di rominism...nuti plasi cuvintu graesc,di la grai,vad ca urasti vorba moldovineasca:))))...precis esti moldovan:))))...,nu -u tu esti vean,diochet baet:)))...la noi "asea" spun copcii... -
#28 CataM 20 августа 2012 | 22:13 da io ma intreb ca tat patanul: oare carii grafia cea ofisiala di la Chisinau ? Oari ci invata copchiii astian scoala? Invata ii ceva moldovineasca? Au ii reguli dupa cari sannvete moldovinesti ? Au vini un patan di la coada vasii si'invata moldovineasca stramosasca ? -
#29 CataM 20 августа 2012 | 22:08 :) da, io graiesc singur cu mini, da' di raspuns, imi zisi Sus .. las cii ghini asea .. -
#30 sus 20 августа 2012 | 21:58 ...nu avem habar...tu nei zis ,mai desteptat mintinesc tie...tu vorghesti singur cu tini:))) ,batiusca:)))...eu zic una,tu Miron ,eu alta,tu Miron...:)))..Urechi tot scrie ca moldovenii is romini...bun si scrie Cantemir in istoria ieroglifica:)))),cunoscator a istoriei rominilor:))))...Costin scrie cu grafia care nei trimas si nu ai citit macar titlul,eu am discifrat a doilea cuvint "letopisetului",primu nu ma discurc cu primili doua litere:))))...jeniule:))))... -
#31 CataM 20 августа 2012 | 21:46 Cred ca nu ai inteles esentialul: Miron Costin spune ca MOLDOVEAN = ROMAN. Cu grafia lui cu tot!
Arata-ne, batiusca Sus, cu ce grafie scria Miron Costin ... ca ma chinui de vreo 6h sa trag de tine sa imi arati cum scria Miron Costi ... si nu ai reusit sa imi arati nimic! Imi tot spui doar ca stii tu mai bine si atat! Si nimic altceva!
Eu cred ca habar nu aveai ca a existat Miron Costin! -
#32 sus 20 августа 2012 | 20:49 CataM"asa-s toti romanii, nu doar moldovenii!" ....:)))))nu retrai asa di tare,ca moldovenii is diferiti di romini....si la voi nu tot moldovenii ghindesc cas romini,mai mult ca atit, ei sint chear moldoveni fara sa le spuna altii cine's...„Așa și neamul acésta, de care scriem, a neamului țărilor acestora, numele drept și mai vechiu iaste romăni, adecă râmleani, de la Roma. Acest nume de la descălecatul lor de Traian înpărat."...cu asa grafie Miron Costin nu scrie:)))))... -
#33 CataM 20 августа 2012 | 17:10 Si uite ce se scria la 1780 (desi Miron Costin a train cu 100 de ani mai devreme):
„Așa și neamul acésta, de care scriem, a neamului țărilor acestora, numele drept și mai vechiu iaste romăni, adecă râmleani, de la Roma. Acest nume de la descălecatul lor de Traian înpărat." -
#34 CataM 20 августа 2012 | 14:41 Cronicarii moldoveni sunt mult mai relevanti decat ceea ce se vorbea in Iasi pe la 1823. Culmea e ca pe la 1780 in Iasi se vorbea mult ... greceste - ca asa e romanul, prost si fudul si prefera sa se "frantuzeasca" - greaca, rusa, franceza sau engleza - in functie de unde vine "lumina".
Pe la 1823, Moldova era sub papuc rusesc (nu estul Moldovei, ci vestul Moldovei). Era perioada Regulamentelor Organice. Dar nu doar in Moldova, ci si in Valahia. De aici si explicatia cu rusismele din acea "poezie" - moldoveanul nu e moldovean destul pana nu se "frantuzeste" el oleaca .. de fapt, asa-s toti romanii, nu doar moldovenii!
Mai mult, cartile lui Dimitrie Cantemir le poate citi oricine. Acolo nu apar .. "frantuzisme" de origine slava. Si era inainte de 1800. Acolo e limba adevarata din Moldova. -
#35 sus 11 августа 2012 | 17:29 CalinRomania ...pi Grigore Ureche , Miron Costin si restu cronicari ei citit in grafia autentic scrisa?...esti capabil ca un adevarat ronin:))))).... -
#36 sus 11 августа 2012 | 17:24 calator Latinizare asa artificiala si fortata ca si Alecu Russo, autorul cantarii Romaniei , o iubea :)....di undi tu stii si iube:)))) si ce nu iube Alecu Ruso:)))"Moldova s-a schimbat în 16 ani din talpă pînă în vîrf: limbă, haine, obiceiuri, pînă şi numele, nu mai suntem MOLDOVENI, ce romani”.....el asta o scris di flori di cuc...:))) esti nostradamus..stii trecutu,viitoru... -
#37 admin 04 июня 2011 | 10:30 În atenția utilizatorilor!!!
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Campania de promovare a site-ului www.moldovenii.md nu face parte din campania de publicitate a căruiva partid politic.Administrația site-ului NU va accepta publicarea mesajelor și comentariilor cu caracter electoral !!!
-
#38 Gebeleizis 01 июня 2011 | 22:41 RUSINE !!!
ŞOCANT! Nu acceptăm intimidarea tinerilor moldoveni din România! -
#39 Gebeleizis 01 июня 2011 | 22:40 Vai si amar de capul asa numitei societati civile din Romania, tara UE, daca ataca niste copii care sunt vinoveti de faptul ca tin la tara lor - Moldova.
-
#40 CalinRomania 27 мая 2011 | 2:29 Si stii ce este mai ciudat ??? Ca nu am avut nevoie de dictionarul tau de mai sus pentru a intelege aceste cronici scrise de moldoveni ......cam cu peste 150 de ani inainte de poezioara aceasta prezentata de tine si scrisa in mod intentionat stalcit.Si stii de ce? Pentru ca aceste cronici au fost scrise intr-o limba cursiva-limba vorbita in mod normal de moldoveni in acele timpuri