Стояновка (Stoianovca) – село и коммуна Кантемирского района. Село расположено на расстоянии 5 км от города Кантемир и 124 км от муниципия Кишинэу. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 1372 человека. Село Стояновка было основано в 1912 году.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bucurativa ca sinteti moldoveni
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#81 Gebeleizis 01 июня 2011 | 22:39 RUSINE !!!
ŞOCANT! Nu acceptăm intimidarea tinerilor moldoveni din România! -
#82 Gebeleizis 01 июня 2011 | 22:38 Vai si amar de capul asa numitei societati civile din Romania, tara UE, daca ataca niste copii care sunt vinoveti de faptul ca tin la tara lor - Moldova.
-
#83 Adrianis 27 мая 2011 | 21:59 Vă invit să priviţi un material în limba RUSĂ despre limba română, moldovenească şi cea rusă :)
Vizionare plăcută, în special lui zloi1977...))
http://www.allfun.md/index.php?page=projects&id=1301043613&sid=1301043613&pid=22243
-
#84 lvl100 27 мая 2011 | 18:54 ioanic: Interesant, undeva fi situat Baikonurul moldovenesc - la Marculesti, la Bulboaca sau in Transnistria? Cine va fi primul cosmonaut al R.Moldova? In detașamentul de cosmonauți sovietici avem cosmonauți care s-au născut, au trăit, au învățat in Chișinău, avem cosmonauți care au fost inițial piloți militari la baza aviației sovietice pentru zona Marii Negre de la Marculesti si si-au luat soții moldovence... Niciodată n-am fost departe de domeniul cuceririi cosmosului.
Saracu Ioanic....uite de aia nationalismul asta primitiv e ridicol indiferent de natiunea din care face parte. Tara e in faliment, dar singura problema a lui Ioanic e de pe ce baze se vor lansa navele spatiale moldovene in cucerirea galaxiei :) :) :)
A, si inca o veste proasta pentru viitorul cavaler Jedi ce va domina cosmosul, Ioanic :
Romania si-a lansat deja un satelit, Goliat, inca de prin 2007-2008.
-
#85 ioanic 27 мая 2011 | 17:43 Daca o sa va purtați frumos - o sa va luam si pe voi sa va "kătăiți", sa va trageți oleacă pe orbita sau chiar in ospeție la noi pe planeta noastră - Planeta Moldova, numai sa nu scrieți pe garduri -"Planeta Moldova este pământ...romanesc" sau "Planeta Moldova este Romania". Nu-i frumos, cum se exprima Cleopatra. -
#86 ioanic 27 мая 2011 | 17:33 Interesant, undeva fi situat Baikonurul moldovenesc - la Marculesti, la Bulboaca sau in Transnistria? Cine va fi primul cosmonaut al R.Moldova? In detașamentul de cosmonauți sovietici avem cosmonauți care s-au născut, au trăit, au învățat in Chișinău, avem cosmonauți care au fost inițial piloți militari la baza aviației sovietice pentru zona Marii Negre de la Marculesti si si-au luat soții moldovence... Niciodată n-am fost departe de domeniul cuceririi cosmosului. -
#87 ioanic 27 мая 2011 | 17:17 Читать далее -
#88 Gebeleizis 22 мая 2011 | 19:34 #37Da, noi cunoastem cel putin doua limbi. Da, noi suntem prezenti pe toate continentele globului. Pe de o parte acest lucru este unul pozitiv, in special in epoca globalizarii. Pe de alta parte, noi, moldovenii, trebuie sa ne mentinem identitatea, sa nu ne dizolvam in aceasta lume in care noi ne descurcam cu succes. Nu trebuie sa uitam traditiile noastre, obiceiurile, limba, istoria, bucataria, cultura etc. Identitatea noastra istorico-culturala trebuie sa reprezinte acel reper care sa ne mentina, sa nu ne permita dizolvarea si disparitia noastra. Altfel spus, noi trebuie sa valorificam pe deplin oportunitatile pe care ni le ofera capacitatile noastre, inclusiv bilingvismul sau polilingvismul nostru, cu toate acestea noi nu trebuie sa ne dezicem de identitatea noastra istorico-culturala care reprezinta o adevarata valoare, un adevarat tezaur in lumea contemporana. Bravo celor de la moldovenii.md care promoveaza si mentin acest tezaur. -
#89 ioanic 22 мая 2011 | 7:58 Читать далее -
#90 ioanic 21 мая 2011 | 10:05 Читать далее -
#91 ioanic 21 мая 2011 | 9:26 Читать далее -
#92 ioanic 21 мая 2011 | 8:11 Aurel Moldoveanu - un interpret din dreapta Prutului - nu poate nega ca nu este moldovean, nici dupa numele sau de familie si nici dupa locul de nastere (judetul Vrancea) sau domiciliu (Galati). E mandru ca e MOLDOVEAN si cere in cantecul sau "SUNT MOLDOVEAN" nimic mai mult decat de a nu i se lua mandria cu care s-a nascut, MANDRIA DE A FI MOLDOVEAN, pentru asata fiind gata sarabde si foame.. Intr-o tara normala a UE - s-ar parea ca aceasta dorinta si mandrie n-ar trebuii sa deramjeze pe nimeni. N-a fost sa fie - pe mai multe siteuri veti da de o mentalitate sovinista, plina de ura si dispret fata de acest interpret si gestul sau. http://www.trilulilu.ro/gabriel762008/99c12b8f82b2c0 http://www.astrismusic.com/aurel_moldovan_-_sunt_moldovean-112666/
-
#93 ioanic 20 мая 2011 | 12:18 Читать далее -
#94 Adrianis 18 мая 2011 | 13:27 #31
Foarte deşteaptă fetiţă, mândreşte-te în continuare :)
-
#95 diana 18 мая 2011 | 11:53 Mă bucur că sînt moldoveancă şi mă mîndresc că buneii mei au luptat în al II-a Război Mondial în Armata Sovetică, îmi pare rău că, unul din ei s-a întors invalid, iar altul nu s-a întors de fel de pe cîmpul de luptă. Mă mîndresc cu ei şi le mulţumesc că, nu l-au susţinut pe Antonescu, s-au împotrivit regimului fascist, s-au ascuns în păduri şi au aşteptat momentul portivit ca să elibereze pămîntul natal, frumoasa nostră Moldova de ciuma romîno-fascistă -
#96 Gebeleizis 18 мая 2011 | 11:26 Orice stat are si promoveaza o anumita politica lingvistica care are menirea sa consolideze unitatea si suveranitatea statului. Acest lucru a fost facut in Italia, Franta, Germania, Romania etc. Nu poate in stat sa nu fie o astfel de politica. Dar alaturi de fenomenul lingvistic sunt si alte momente in special cele ce tin de mentalitate, paradigma, care influenteaza foarte mult asupra comportamentului oamenilor, comunicarii etc. Aceste de asemenea, in special in epoca informatizarii, poat si trebuie sa fi create, mentinute etc. In caz contrar intram intr-un haos care provoaca mari probleme.
In viziunea mea in Romania se produc fenomene ingrijoratoare in domeniullingvistic. Sunt implementate cuvinte straine care afecteaza fondul lexical existent. Are loc ilocuirea ne motivata si periculoasa a cuvintelor autohtone cu cele straine.
-
#97 CalinRomania 18 мая 2011 | 2:16 Italienii sunt chiar mandri de varietatea de dialecte pe care le au.La aniversarea recenta a 150 de ani de la creearea Statului Italian-chiar aratau la televizor un fel de spot publicitarprin care se intrebau ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost unita Italia-si aratau o clasa de elevi in care profesorul vorbea intr-un dialect si toti elevii se uitau ca si chiorii neintelegand o iota.Dupa a ceea intr-un canal tv parca la stiri prezentatorul prezenta stirile in dialect iar cei care urmareau strirle se uitau de asemenea ca si chiorii.Cu alte cuvinte-Italia Unita a creat si o Limba-Limba Italiana-care este mai mult preluata din dialectul toscan a lui Dante. Iata cum la Italieni Unitatea i-a facyìut sa vorbeasca aceeasi limba-in timp ce la noi se vorbeste aceeasi limba dar nu se vrea Unitate !!! :))))
-
#98 virgil 17 мая 2011 | 23:14 Da chiar mă întreb vizavi de un mesaj de mai sus, cum de italienii n-au probleme de astea identitare, mai ales că dialectele vorbite în Italia diferă uneori chiar destul de tare (totuși de înțeles, oamenii se înțeleg). Unde e problema, la noi (că discutăm același lucru de 20 de ani) sau la el (că nu îi pasionează chestiunea asta)? -
#99 CalinRomania 14 мая 2011 | 21:04 Da ,draga Mexxik81-sunt un ardelean care vorbeste moldoveneste! Am stat o data vreo luna cu cortul cu mama intr-o zona superba a Moldovei Romanesti-cea a Sfintelor Manastiri Agapia,Secu,Sihastria ,Sihla.Locuri binecuvantate de Bunul Dumnezeu !Si cel mai fain lucru -este ca mi-am dat seama ca incepusem sa vorbesc cu usor accent moldovenesc !!!
-
#100 Mexxik81 10 мая 2011 | 7:18 inseamna ca si tu vorbesti Moldovenesti!!