14 august 2023, 11:00 Personalități views 1419

14 august 2023, 11:00 Personalități views 1419

"Examen de curaj". Așa au numit serviciul militar Constantin Moscovici și Victor Marahovschi

Serviciul militar oferă o experiență de neprețuit, contribuie la formarea caracterului, învață tinerii să fie principiali și să depășească orice obstacole, precum și ajută foarte mult în viața ulterioară.

Acest lucru au recunoscut cunoscutul muzician și interpret moldovean Constantin Moscovici și consilierul comunei Ivancea din raionul Orhei, un bărbat cu un stil de viață activ, Victor Marahovschi, au povestit despre copilăria lor, casa părintească și școală, în cadrul următoarei ediții a emisiunii "Fiți mîndri că sînteți moldoveni" al site-ului moldovenii.md, cu prezentatorul Dumitru Roibu, transmite Noi.md

Fiind întrebat ce amintiri i-au rămas din armată și ce impact a avut ea asupra vieții, asupra personalității sale, Constantin Moscovici a răspuns: ”Imaginați-vă. 18 ani. Te duci în armată și parcurgi în doi ani întreaga perioadă de formare de la tînăr la bărbat adevărat. Eu probabil am avut noroc. De ce? Pentru că, în principiu, am avut norocul că am intrat imediat în unitatea de antrenament din Nikolaev, în batalionul de comunicații. Apoi am fost într-o deplasare, dar am avut noroc că a fost o deplasare foarte scurtă în Afganistan. Dar am terminat armata în Bender, în trupele de rachete, în cetate, perioadă despre care am amintiri foarte plăcute”.

Potrivit lui, în general, în întreaga formare a caracterului, integrității și luptei cu orice obstacole pe care, în principiu, viața le-a oferit în viitor, datorită armatei, totul a fost mult mai ușor.

El și-a exprimat părerea de rău că în prezent, tineretul încearcă să evite armata.

”Nu știu... Poate că există o altă armată sau alte ordine, dar eu, de exemplu, mă mîndresc că mi-am făcut datoria față de țara în care am trăit”, a declarat Constantin Moscovici.

La rîndul său, Victor Marahovschi a recunoscut că atunci cînd a mers la armată, mulți s-au mirat.

”Toți au crezut că voi merge direct la o instituție de învățămînt superior. Am absolvit școala cu cele mai mari note și nimeni nu s-a gîndit că voi merge să fiu un soldat obișnuit”, a spus el.

Consilierul comunei Ivancea din raionul Orhei a menționat că serviciul său militar poate fi împărțit în două părți.

”Adică, în 1997 am fost recrutat în trupele de frontieră pentru serviciul militar. Pentru mine, slujirea în armată a fost într-o oarecare măsură un examen de curaj. Am fost crescut cu amintirile tatălui meu despre armată. Tatăl meu a slujit și el, a slujit în trupele de rachete cu destinație strategică. Am răsfoit albumele lui pînă la găuri. Iar cînd a venit momentul, nu aveam nicio îndoială că trebuie să slujesc Patriei. Bineînțeles, după ce am slujit perioada necesară, atunci era un an și jumătate, nu mă așteptam să continui slujba în armată. Oarecum, am crezut că voi merge pe altă cale. Dar totuși, soarta a vrut ca eu să revin la Trupele de frontieră și, în total, am slujit aproape 15 ani”, a subliniat el.

Victor Marahovschi a menționat că erau Trupe de frontieră, apoi a devenit Serviciul Grăniceri. A avut multe amintiri frumoase...

”Despre cum m-a afectat acest lucru, vă voi spune că anume serviciul militar mi-a modelat caracterul. M-a disciplinat. A creat un fel de schelet în mine. Și restul. Ca în fraza:" De-ar fi schelet, carne vom crește". Există o bază, există un nucleu, există anumite concepte, principii. De la asta am început. Dar toate acestea au fost cultivate în armată, în Serviciul de frontieră”, a declarat el.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1756
Populația:
3420 locuitori

Nicoreni este un sat şi comună din raionul Drochia. Nicoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Drochia și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3420 de oameni. Satul Nicoreni a fost menționat documentar în anul 1756.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.