23 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1368
Popovici: Cazul din Ialoveni relevă din nou caracterul toxic și periculos al principiului de finanțare a instituțiilor publice
23 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1368

Popovici: Cazul din Ialoveni relevă din nou caracterul toxic și periculos al principiului de finanțare a instituțiilor publice

Cazul din Ialoveni relevă din nou caracterul toxic și periculos al principiului de finanțare a instituțiilor publice de învățămînt general, fundamentat pe costul standard pe elev stabilit în Codul Educației începînd cu anul 2014.

Declarația aparițiile fostului ministru al Educației, ex-consilier prezidențial, Corneliu Popovici, solicitat de Noi.md să comenteze decizia autorităților de a transfera clasele a X-a din cîteva licee din Ialoveni, în alte localități pentru că au un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a.

"Acest incident reprezintă o lovitură devastatoare pentru perspectivele de dezvoltare ale acestor comunități locale. Experiența demonstrează că închiderea claselor de liceu reprezintă un pas hotărît spre optimizarea școlilor, dar în același timp degradează calitatea lor. Școlile din zonele rurale suferă cel mai grav din cauza acestui principiu de finanțare, dat fiind că numărul elevilor este redus în aceste zone, iar resursele bugetare sînt limitate. Autoritățile administrației locale, din cauza lipsei de resurse, sînt constrînse să restructureze sau să închidă școli, ceea ce duce la o perspectivă sumbră pentru mii de tineri și la disponibilizarea cadrelor didactice", este de părerea Corneliu Popovici.

Potrivit lui, această abordare anual perturbă funcționarea normală a unui număr semnificativ de instituții de învățămînt și în viitorul imediat va conduce la restructurarea unui număr semnificativ de licee.

"Se pare că Ministerul Educației a pus în aplicare ceea ce este cunoscut drept Proiectul de Creare a Trei Licee Clasice în Moldova. Această acțiune va priva mai multe școli din zonele rurale și orașe de clasele liceale. Consecințele vor fi resimțite profund, stimulînd depopularea satelor, exodul tinerilor, degradarea infrastructurii școlare în zonele rurale și punînd în pericol viitorul acestor comunități.

Cine va beneficia cu adevărat de aceste decizii, distinși membri ai conducerii?

Cu siguranță, pierd în acest context copiii, părinții, profesorii, localitățile și, în final, întreaga Moldovă.

Cei care afirmă că distrugerea sistemului educațional este o metodă eficientă de a dezorganiza o țară au, din păcate, dreptate" a conchis fostul ministru.

Amintim, elevii din cinci sate din raionul Ialoveni vor trebui să meargă la liceu în alte localități. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), 7 licee din raion au un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a.

Potrivit Ministerului, demersul vizează 7 licee din raion care aveau un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a:

LT Teoretic „Aurel David”, satul Bardar, care avea înregistrate 15 cereri;
LT „Dimitrie Cantemir”, satul Văsieni – 16 cereri;
LT Ruseștii Noi – 16 cereri;
LT Zîmbreni – 16 cereri;
LT Horești – 18 cereri;
LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici – 18 cereri;
LT Țîpala – 17 cereri.
Din acest motiv, zeci de părinți au proteste astăzi în fața Guvernului, exprimîndu-și nemulțumirea față de decizia autorităților.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , Ialoveni , scoala , reforma

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
1737 locuitori

Bălăşeşti este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălășești și Sloveanca. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei şi la 120 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1737 de oameni. Satul Bălășești a fost menționat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.