15 august 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1825
Corneliu Popovici:
15 august 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1825

Corneliu Popovici: "Reforma Educației din Moldova: între incoerență și necesitate de schimbare autentică"

Într-un comentariu pentru Noi.md, fostul Ministrul al Educației, Corneliu Popovici, spune că declarațiile recente ale oficialilor Ministerului Educației privind posibila trecere la autogestiune a grădinițelor sau comasarea unor școli profesionale au bulversat opinia publică.

Potrivit lui, se creează impresia că "reforma cronică", sau reforma de dragul reformei, boala de care suferă sistemul de Educație din Moldova, a luat noi proporții.

”Miniștrii care se succed la Educație încep, fiecare, propria reformă, ignorînd sau demolînd ceea ce a creat predecesorul său, fie pentru a nu continua și legitima astfel lucrarea acelui dinainte, fie pentru a-și lega propriul nume de schimbare.

„Reforma”, mai bine spus un șir incoerent de începuturi, experimente și eșecuri, se reduce la plagieri după modele străine, preluări, optimizări, lichidări și disponibilizări, adîncind astfel starea de incertitudine și confuzie în sistemul educațional.

Astfel, doar în ultimii 8 ani, fără a se lua în calcul riscurile și consecințele nefaste ale schimbărilor promovate în sistem, s-a recurs la optimizarea/ lichidarea a sute de școli. Mai multe universități au fost desființate. Academia de Științe a Moldovei a fost transformată într-o adevărată fantomă, iar sistemul național de cercetare a fost distrus în urma unei reforme precipitate și nechibzuite, prin trecerea institutelor științifice academice la universități, distrugînd școlile științifice și ignorînd personalități notorii din domeniul științei, etc”, spune Popovici.

Astfel, potrivit fostului ministru, pentru a găsi soluții la problemele actuale, inclusiv din cauza acestor reforme dese pe parcursul ultimilor ani, sistemul are nevoie de schimbări calitative și bine gîndite.

”Este necesară o reformă nu doar formală, de suprafață, ci una care să aibă rezultate semnificative, o reformă autentică, o schimbare profundă care să poată fi motivată și care să aducă rezultate.

În caz contrar, după optimizarea/ lichidarea grădinițelor, școlilor, universităților, școlilor profesionale, institutelor de cercetare, ar fi logic să se optimizeze/ lichideze și Ministerul Educației.

A avut dreptate cel care a afirmat că cei mai buni reformatori care au existat vreodată în lume au fost cei care au început cu ei înșiși”, a mai menționat Popovici.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1362 locuitori

Mihălăşeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuți și Mihălășeni. Satul Mihălășeni este situat la o distanță de 16 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1362 de oameni. Satul este menționat documentar la 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.