Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
13 iulie 2022, 11:30 Concursuri, festivaluri, proiecte views 1969
Istoria și tradițiile Moldovei au fost prezentate la Forumul Tinerilor din spațiul CSI
13 iulie 2022, 11:30 Concursuri, festivaluri, proiecte views 1969

Istoria și tradițiile Moldovei au fost prezentate la Forumul Tinerilor din spațiul CSI

O delegație de tineri din Republica Moldova a participat la Ediția a VII-a a Forumului cultural-educațional de tineret ”Дети Содружества”, care a avut loc în Kîrgîzstan.

După cum a anunțat Ambasada Moldovei în Rusia, tinerii au participat la diverse activități și au organizat un atelier de confecționare a mărțișorului și sărbătoarea „Moldova Mea”. Au fost prezentate simbolurile de stat, istoria și geografia țării, tradițiile și obiceiurile, meșteșugurile populare, oamenii de stat marcanți precum Ștefan cel Mare și Sfînt, Dimitrie Cantemir, dar și personalități celebre din domeniul filmului, teatrului, literaturii, muzicii, precum Maria Bieșu, Mihai Volontir, Eugen DogaNicolae Botgros etc.

În cadrul sărbătorii „Moldova Mea”, echipa a prezentat costumul popular național, cu ornamentul său complex, culorile vii și aprinse și diversitatea elementelor. De asemenea, un atelier de lucru a fost consacrat Mărțișorului – tradiționala sărbătoare a primăverii în Republica Moldova.
„Ne-am dorit ca reprezentanții altor state să vadă țara noastră așa cum este – însorită, multinațională, cu o bogată istorie și moștenire culturală, tradiții unice și oameni ospitalieri”, a remarcat Ana Cudalb, conducătorul delegației din parte Republicii Moldova.

Forumul „Дети Содружества” a avut loc în Kîrgîzstan, în perioada 27 iunie – 6 iulie curent. La el au particpat tineri cu vîrsta cuprinsă între 14 și 18 ani din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia și Uzbekistan.

Din delegație au făcut parte tineri originari sau care locuiesc în diferite localități ale țării: ChișinăuBălțiComrat, Florești, Anenii NoiDubăsariTelenești etc.

Pentru oportunitatea de a participa la acest forum internațional, membrii delegației aduc mulțumiri Parlamentului Republicii Moldova, Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, Reprezentantului permanent al Republicii Moldova la Adunarea Interparlamentară CSI, Ion Lipciu, Biroului Relații cu Diaspora, Administrației UTA Găgăuzia, părinților și tuturor celor care au susținut și au făcut posibilă această participare.

De asemenea sînt adresate mulțumiri organizatorilor Forumului Adunării Interparlamentare CSI, secretarului general Dmitrii Cobițkii, Parlamentului Republicii Kîrgîze și minunatului Issîk-Kul pentru primirea ospitalieră.

Vă reamintim că pe site-ul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre cultura, tradițiile, bucătăria moldovenească, precum și istoria Moldovei se găsesc pe site-ul moldovenii.md.

 

 

 

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
28360 locuitori

Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Amplasat  în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 28362 locuitori. Prima atestare documentară a Sorocii datează din 1499, data încheierii tratatului de pace moldo-polon, la care a fost prezent şi “Coste Posadnic, pîrcălab de Soroca”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.