Go to section: Theatre
29 june 2012, 15:35 Theatre views 5730
29 june 2012, 15:35 Theatre views 5730

Pe scena din Iaşi va “urca” din nou Alecsandri

O piesă reprezentată prima dată pe scenă acum 167 de ani - “Iaşii în carnaval” de Vasile Alecsandri – a fost aleasă pentru redeschiderea, la începutul lunii octombrie, a Sălii Mari a Naţionalului ieşean, relatează jurnalul.ro.

Montarea “Iaşii în carnaval” va marca reintrarea artiştilor şi a publicului în acet splendid teatru, închis cîţiva ani pentru consolidare şi restaurare. Clădirea arhitecţilor austrieci Fellner şi Helmer (deschisă cu 116 ani în urmă) a fost inclusă, 2006, în proiectul «Reabilitarea monumentelor istorice din România». Acum, cînd lucrările s-au încheiat, teatrul are menirea să producă spectacole, multe şi variate, care să readucă în sală  publicul.

Sînt adevărate bijuterii de artă în acest monument arhitectural: de la balcoane şi loje ornamentate, la cortina pictată la sfîrşitul secolului al XIX-lea de Lenz – un maestru vienez, la cortina de fier şi plafonul cu multe decoraţii, pictate de austriacul Goltz. S-au făcut “intervenţii complexe” de restaurare a elementelor decorative şi picturale de inspiraţie barocă şi rococo din Sala Mare, s-au făcut lucrări de restaurare la instalaţiile de iluminat, s-au recondiţionat cortinele etc. Mai bine zis, Naţionalul ieşean a devenit un teatru modern şi funcţional.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1431
Populația:
9063 locuitori

Cupcini este un oraş în Raionul Edineţ, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii,  străbătut de rîul Ciuhur, oraşul Cupcini este situat la o distanţă de 194 km de Chișinău. Conform datelor statistice, în anul 2008, populaţia oraşului constituia 9063 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1431, cînd Alexandru cel Bun întărea stăpînirea asupra „vadului de piatră de pe Ciuhur” lui Cupcici vornic, a cărui nume îl ia satul.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.