28 april 2024, 11:00 Health views 845
Încă un pas important în lupta cu cancerul în Moldova
28 april 2024, 11:00 Health views 845

Încă un pas important în lupta cu cancerul în Moldova

Încă un pas mare în tratamentul maladiilor oncologice. Institutul Oncologic a fost dotat cu un aparat de brahiterapie, unic în Republica Moldova.

Tratamentul prin brahiterapie trideminsională permite specialiștilor plasarea cu înaltă precizie a unei doze mari de radiații direct în apropierea tumorii și distrugerea celulelor canceroase, protejînd în același timp țesuturile sănătoase din organism, cu efecte secundare minime. Procedura este minim-invazivă, sigură, eficientă, nedureroasă, nu presupune internare, iar recuperarea este rapidă, transmite Noi.md.

Echipamentul, în sumă totală de 319,5 mii de euro, a fost donat de Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA), lucrările de reparație a spațiului destinat Serviciului de brahiterapie constituind circa 1 milion de lei, surse alocate din bugetul ministerului.

Возможно, это изображение больница и текст

"Mulțumesc personal Carminei Jimenez Velasco, reprezentanta AIEA pentru Europa de Est care ne-a ajutat enorm în acest proiect și a participat la eveniment.

Și felicitări echipei de specialiști - medici, fizicieni, tehnicieni, asistenți medicali care, să știți, sînt mari profesioniști. Acest echipament împreună cu tomografia permite o ghidare și aplicare individualizată a tratamentului, dinamica fiind posibil de observat la fiecare ședință de tratament.

Vom învinge și noi cancerul în Moldova, prin extinderea accesului la cele mai bune și moderne tratamente oncologice", - a scris ministrul sănătății Ala Nemerenco pe pagina sa de socializare.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
4415 locuitori

Pepeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Romanovca, Pepeni, Răzălăi, Pepenii Noi. Satul Pepeni se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și 87 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4415 oameni. Localitatea a fost menționată documentar în 1781.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.