13 september 2016, 15:45 Moldovan reality views 3230
Tarifele la lumină şi căldură vor fi majorate
13 september 2016, 15:45 Moldovan reality views 3230

Tarifele la lumină şi căldură vor fi majorate

Tarifele la energia electrică şi termică vor fi majorate până la începutul sezonului de încălzire, a spus Sergiu Ciobanu, director al ANRE, în deschiderea dezbaterilor publice organizate, marţi, de agenţie ca urmare a solicitării SA „Termoelectrica" de majorare a tarifului pentru producerea energiei electrice cu 12,3 %, până la 179,51 bani/kWh, şi a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4 %, până la 1257,38 lei/Gcal.

În cadrul dezbaterilor, Veaceslav Eni, director general al Termoelectrica, a adus un şir de argumente pentru majorarea tarifelor, cum ar fi majorarea preţului la combustibil şi energie electrică, precum şi oscilaţiile cursului valutar, care influenţează preţul. El a precizat că datoria istorică pe care o are Termoelectrica faţă de Moldovagaz constituie 2,5 mlrd de dolari şi că aceasta a fost eşalonată cu concursul Băncii Mondiale pe un termen 15 ani. Banca Mondială a pus condiţii pentru a semna un acord ca să nu mai fie acumulate noi datorii, astfel că investiţii în ultimii doi nu prea au fost făcute. Tot Banca a solicitat să fie aprobate tarife reale pentru serviciile oferite.

Răspunzând la întrebările adresate, Veaceslav Eni a specificat că cererea de majorare a tarifelor a fost prezentată încă acum un an , dar recent au fost precizate costurile incluse în tarif.

Vineri, 16 septembrie va fi dat publicităţii comunicatul ANRE pe marginea dezbaterilor de astăzi.

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1700 locuitori

Gura Căinarului este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gura Căinarului și Zarojeni. Satul Gura Căinarului este situat la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1700 de oameni. Satul Gura Căinarului este menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.