13 septembrie 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 3225
Tarifele la lumină şi căldură vor fi majorate
13 septembrie 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 3225

Tarifele la lumină şi căldură vor fi majorate

Tarifele la energia electrică şi termică vor fi majorate până la începutul sezonului de încălzire, a spus Sergiu Ciobanu, director al ANRE, în deschiderea dezbaterilor publice organizate, marţi, de agenţie ca urmare a solicitării SA „Termoelectrica" de majorare a tarifului pentru producerea energiei electrice cu 12,3 %, până la 179,51 bani/kWh, şi a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4 %, până la 1257,38 lei/Gcal.

În cadrul dezbaterilor, Veaceslav Eni, director general al Termoelectrica, a adus un şir de argumente pentru majorarea tarifelor, cum ar fi majorarea preţului la combustibil şi energie electrică, precum şi oscilaţiile cursului valutar, care influenţează preţul. El a precizat că datoria istorică pe care o are Termoelectrica faţă de Moldovagaz constituie 2,5 mlrd de dolari şi că aceasta a fost eşalonată cu concursul Băncii Mondiale pe un termen 15 ani. Banca Mondială a pus condiţii pentru a semna un acord ca să nu mai fie acumulate noi datorii, astfel că investiţii în ultimii doi nu prea au fost făcute. Tot Banca a solicitat să fie aprobate tarife reale pentru serviciile oferite.

Răspunzând la întrebările adresate, Veaceslav Eni a specificat că cererea de majorare a tarifelor a fost prezentată încă acum un an , dar recent au fost precizate costurile incluse în tarif.

Vineri, 16 septembrie va fi dat publicităţii comunicatul ANRE pe marginea dezbaterilor de astăzi.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
342 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Cantemir și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 342 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.