09 april 2016, 12:00 Moldovan reality views 4837
Institutul Naţional al Justiţiei va utiliza o nouă metodă de admitere la studii
09 april 2016, 12:00 Moldovan reality views 4837

Institutul Naţional al Justiţiei va utiliza o nouă metodă de admitere la studii

Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) va folosi pentru prima dată, la admiterea din anul curent, un modul de testare electronică a candidaţilor la studii pentru funcţii de judecător şi de procuror. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, noul program asigură transparenţa, elimină factorul uman şi suspiciunile de fraudare a examenelor, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Inițiativa este menită să dezvolte capacitățile de instruire și pregătire în cadrul INJ, pentru a oferi specialiști calificați sistemului de justiție din Moldova, a menționat managerul de proiect la PNUD Moldova, Alexandru Cocârță.

„Implementarea testului bazat pe o platformă electronică este unul dintre elementele inovatoare ale noii modalități de admitere în cadrul INJ. Primul pas a fost admiterea dosarelor pentru candidații la funcția de judecător și procuror în format electronic. Un alt pas este această testare electronică care are scopul de a face mai transparent acest proces", a menționat Alexandru Cocârță.

Directorul INJ, Diana Scobioală, a menționat că în anul curent au fost admiși la INJ 231 de candidați, dintre care 167 s-au înscris pentru funcția de procuror, iar 64 – pentru funcția de judecător.

„Dat fiind faptul că avem doar 36 de locuri disponibile în sala de computere, i-am împărțit în șapte grupe și toată săptămâna viitoare va avea loc testul electronic - examenul în scris. Nu există nici un risc de copiere, pentru că sala este dotată inclusiv cu cameră video. Softul a fost gândit în așa fel încât să genereze fiecărui candidat un test personalizat", a specificat Diana Scobioală.

Modulul de testare electronică include 1600 teste-grilă elaborate de Grupul de lucru constituit din formatorii INJ. Testele au fost publicate, în prealabil, împreună cu răspunsurile corecte, pe site-ul INJ. La începutul examenului, programul generează aleatoriu un test-grilă unic pentru fiecare concurent, selectând 400 de întrebări - câte 100 pentru disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. La fiecare întrebare participanții la concurs trebuie să aleagă doar o singură variantă de răspuns din cele trei afișate.

Potrivit directorul INJ, Diana Scobioală, raportul cu rezultatele testului va fi expediat ulterior direct pe posta electronică a concurentului.

Programul a fost creat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, oferit în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor tehnice ale instituţiilor naţionale pentru protejarea şi promovarea drepturilor omului", implementat de PNUD Moldova.

Source: trm.md

Keywords:

studii , admitere

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.