04 septembrie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 4799
Institutul Naţional al Justiţiei va utiliza o nouă metodă de admitere la studii
04 septembrie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 4799

Institutul Naţional al Justiţiei va utiliza o nouă metodă de admitere la studii

Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) va folosi pentru prima dată, la admiterea din anul curent, un modul de testare electronică a candidaţilor la studii pentru funcţii de judecător şi de procuror. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, noul program asigură transparenţa, elimină factorul uman şi suspiciunile de fraudare a examenelor, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Inițiativa este menită să dezvolte capacitățile de instruire și pregătire în cadrul INJ, pentru a oferi specialiști calificați sistemului de justiție din Moldova, a menționat managerul de proiect la PNUD Moldova, Alexandru Cocârță.

„Implementarea testului bazat pe o platformă electronică este unul dintre elementele inovatoare ale noii modalități de admitere în cadrul INJ. Primul pas a fost admiterea dosarelor pentru candidații la funcția de judecător și procuror în format electronic. Un alt pas este această testare electronică care are scopul de a face mai transparent acest proces", a menționat Alexandru Cocârță.

Directorul INJ, Diana Scobioală, a menționat că în anul curent au fost admiși la INJ 231 de candidați, dintre care 167 s-au înscris pentru funcția de procuror, iar 64 – pentru funcția de judecător.

„Dat fiind faptul că avem doar 36 de locuri disponibile în sala de computere, i-am împărțit în șapte grupe și toată săptămâna viitoare va avea loc testul electronic - examenul în scris. Nu există nici un risc de copiere, pentru că sala este dotată inclusiv cu cameră video. Softul a fost gândit în așa fel încât să genereze fiecărui candidat un test personalizat", a specificat Diana Scobioală.

Modulul de testare electronică include 1600 teste-grilă elaborate de Grupul de lucru constituit din formatorii INJ. Testele au fost publicate, în prealabil, împreună cu răspunsurile corecte, pe site-ul INJ. La începutul examenului, programul generează aleatoriu un test-grilă unic pentru fiecare concurent, selectând 400 de întrebări - câte 100 pentru disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. La fiecare întrebare participanții la concurs trebuie să aleagă doar o singură variantă de răspuns din cele trei afișate.

Potrivit directorul INJ, Diana Scobioală, raportul cu rezultatele testului va fi expediat ulterior direct pe posta electronică a concurentului.

Programul a fost creat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, oferit în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor tehnice ale instituţiilor naţionale pentru protejarea şi promovarea drepturilor omului", implementat de PNUD Moldova.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

studii , admitere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1671 locuitori

Cajba este un sat şi comună din raionul Glodeni. Cajba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Glodeni și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1671 de oameni. Satul Cajba a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.