14 may 2024, 14:00 Moldovan reality views 826
Aproape 50% dintre medicii proaspăt absolvenți aleg să lucreze în spitalele raionale
14 may 2024, 14:00 Moldovan reality views 826

Aproape 50% dintre medicii proaspăt absolvenți aleg să lucreze în spitalele raionale

În prezent, aproximativ 44% dintre tinerii specialiști, care au beneficiat de locuri bugetare, aleg să lucreze în spitalele raionale din Republica Moldova. Informația a fost confirmată de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Într-un interviu acordat agenției informaționale de stat Moldpres, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a enumerat beneficiile de care pot profita absolvenții Universității de Medicină, care aleg să lucreze în mediul rural. Aceștia beneficiază de indemnizații unice în valoare de 120 mii de lei în cazul medicilor, și 96 de mii de lei în cazul personalului mediu, după șase luni de la angajare, transmite NM.

„În anul 2023, sute de tineri medici și asistenți medicali au beneficiat de indemnizația acordată într-o singură tranșă. În zonele rurale, aceștia beneficiază, de asemenea, de compensații la energie electrică și termică”, a precizat Nemerenco.

Ministrul Sănătății a subliniat că resursele umane și menținerea acestora în sistem este o prioritate pentru instituția pe care o conduce.

„Datorită creării celor mai bune condiții de muncă prin modernizarea infrastructurii instituțiilor medico-sanitare publice din țară, precum și dotarea cu echipamente și dispozitive medicale performante, tot mai mulți tineri specialiști aleg să rămînă să activeze în spitalele raionale. Dacă în anii 2018-2019 doar circa 18% din absolvenții pe locuri bugetare mergeau în zona rurală, astăzi această cifră a atins aproximativ 44%”, a subliniat Ala Nemerenco.

Amintim că, începînd cu 1 octombrie 2022, au fost majorate cu 10% salariile de funcție lunare pentru personalul din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

O nouă majorare, de 15%, a fost realizată începînd cu 1 octombrie 2023, și anume salariul pentru întreg personalul din instituțiile medicale. La fel, a fost majorat cu 15% suplimentul pentru munca de noapte. În total, peste 48 mii de angajați ai instituțiilor medicale au beneficiat de această creștere salarială.

Au fost majorate cu 35% salariile pentru medicii legiști și experții judiciari care activează în Centrul de Medicină Legală și sporul specific cu 15%.

De asemenea, Ministerul Sănătății planifică construcția a două spitale regionale noi în Cahul și Bălți, moderne, dotate cu echipamente de ultimă generație, în care vor fi deconcentrate serviciile medicale de înaltă performanță – neurochirurgie, cardiochirurgie, chirurgie, etc.

Source: noi.md

Keywords:

medic , Absolvenţi , spital

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
38 locuitori

Măgura este un sat din cadrul comunei Pietrosu, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de oameni. Satul Măgura a fost menționat documentar în anul 1598.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.