20 octombrie 2010, 17:43 views 41598

Jambon

Ingrediente:

  • 1 kg piept de porc,
  • ½ pahar ulei,
  • 2 linguri unt,
  • ½ pahar vin alb sec,
  • 2-3 căţei de usturoi,
  • ½ linguriţă paprica,
  • 2-3 foi de dafin,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Pentru stratul de legume:

  • 1 morcov,
  • 1 ceapă,
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau ţelină.

Pentru garnitură:

  • 1-2 dovlecei,
  • 2 cepe,
  • 6-8 ciuperci shampignons,
  • 1/3 pahar de porumb conservat,
  • 3 linguri vin alb de masă,
  • 2 linguri ulei,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Carnea se curăţă de pieliţe şi de grăsimea de prisos, apoi se unge bine cu un amestec de sare, piper, paprica, foi de dafin, şi usturoi pisat şi se stropeşte cu vin. Se pune la marinat pentru 24 ore. Într-o tavă unsă cu unt se pune stratul din legume: rădăcinile şi ceapa tăiate feliuţe. Deasupra se pune carnea, foile de dafin se înlătură. Pe carne se pun bucăţele de unt, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor, temperatura de 200°C pentru 45 minute.

Cînd este gata, jambonul se taie porţii şi se serveşte fierbinte cu garnitură.

Prepararea garniturii: Dovleceii se taie rondele, ceapa – semiinele, ciupercile - feliuţe. Se prăjesc în ulei toate 5-7 minute, apoi se adaugă porumbul, vinul, condimentele şi se înăbuşă 5-7 minute.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „La Taifas”
bucatar-sef Dorofeeva Ala
or. Chisinau, Bucuresti, 67

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
1010 locuitori

Băiuş este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cociulia Nouă și Băiuş. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Băiuș a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.