Materiale din compartiment: Galeria foto |

Ioan Vodă

Ioan Vodă (cel Cumplit), 1572-1574. În Moldova au fost mulţi domnitori, care au domnit perioade îndelungate şi au nu puţine merite reale, dar rămîn mai puţin cunoscuţi. La apariţia şi statornicirea unor astfel de situaţii îşi aduce contribuţia discursul istoric - povestirile, romanele, basmele istorice, nu ceea ce s-a întîmplat cu adevărat. Acest Ioan vodă, un aventurier de nu se ştie unde, care a hoinărit prin diferite ţări, tîrgoveţ de pe insula Rodos, se zice, s-a oploşit, în cele din urmă pe lîngă curtea sultanului. Cu oşti turceşti şi valahe în ianuarie 1572 ocupă tronul. A domnit 2 ani şi 4 luni. La început s-a pus bine cu boierii. Însă cruzimea lui sălbatică a provocat în scurt timp nu numai duşmănia boierilor. Ioan vodă de cîteva ori a pedepsit crîncen grupe de boieri. A pus la biruri grele bisericile şi mănăstirile. Pentru orice împotrivire ierarhii erau pedepsiţi aspru. Poarta primea tot mai multe jalbe despre actele de cruzime sălbatică a domnitorului. La începutul anului 1574 sultanul a cerut dublarea haraciului. Ioan vodă a refuzat, adresîndu-se după ajutor cazacilor zaporojeni. Adunînd oaste, Ioan vodă a ieşit înaintea lui Petru Şchiopul numit de Poartă domnitor. Obţinînd cîteva biruințe, Ioan vodă a atacat Brăila, apoi Benderul… Apoi a avut loc încăierarea de la Roşcani, lîngă Cahul (10.06.1574). Aici oastea moldovenească şi cea căzăcească au fost încercuite. Ion vodă a căzut în luptă…”. Ce om a fost Ioan vodă, se întreba N. Costin: tiran?, cumplit?, viteaz? - nu trebuie mai mult a-l tălmăci, că faptele lui l-au arătat”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
272 locuitori

Alexăndreşti este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucuieţii Vechi, Cucuieţii Noi, Ivăneşti și Alexăndreşti. Localitatea este situată la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 198 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 272 de oameni. Satul Alexăndrești a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.