Mergi spre compartimentul: Arhitectura
15 decembrie 2014, 16:11 Arhitectura views 11251
185 de clădiri nu se regăsesc în noul registru al monumentelor locale
Foto: traveltomoldova.com
15 decembrie 2014, 16:11 Arhitectura views 11251

185 de clădiri nu se regăsesc în noul registru al monumentelor locale

Chişinăul este mai sărac decât acum 20 ani. În registrul reactualizat al monumentelor locale, aprobat la ultima şedinţă a Consiliului Municipal Chişinău, nu se mai regăsesc 185 de clădiri care au fost modificate ori demolate de către proprietari. Regulamentele, de asemenea aprobate de aleşii locali, prin care se urmăreşte conservarea clădirilor de patrimoniu nu vor rezolva problema distrugerii lor, e convins şeful comisiei arhitectură Ghenadie Ivaşcenco.

Alexei Ţurcan, şeful secţiei Construcţii în zone protejate: «În comparaţie cu Registrul vechi în care erau 716 clădiri cu statut local, au rămas 452 clădiri. Vă explic de ce aşa diferenţă este. Pentru că din aceste 716 clădiri, 79 de clădiri au statut naţional, incluse în registrul naţional, automat trec încolo, 94 clădiri au fost demolate, nu mai există. Şi 91 de clădiri au fost sau reconstruite, modificate în aşa fel încât nu mai reprezintă valoare».

Alexei Ţurcan, şeful secţiei Construcţii în zone protejate: «În multe cazuri, imobilele au fost resistematizate, reconstruite neautorizat, faţada a fost modificată, faţada parterului şi deasupra a fost edificat un nivel suplimentar, evident nu mai reprezintă un monument de arhitectură».

Registrul s-a aprobat cu tot cu regulamentele care prevăd obligaţia proprietarului, deci a autorităţilor centrale sau locale, eventual a agentului economic, de a conserva imobilul cu valoare arhitecturală.

Ghenadie Ivaşcenco, preşedinte, Comisia construcţii, arhitectură şi relaţii funciare: «A fost aprobat la şedinţa trecută a CMC prin votul comun a alianţei tradiţionale deja compusă din partidul Liberal şi partidul Comuniştilor. Cu părere de rău, aceste reguli au fost atât de superficial elaborate, încât nu aduc nicio valoare adăugată faţă de situaţia existent. Am irosit 1 milion jumătate de lei, am aprobat un document cu avizul negativ al Ministerului Culturii».

Gheorghe Postică, viceministrul Culturii: «Ministerul Culturii a dat aviz negativ, a avut observaţii. Au fost excluse vreo 40 de monumente care sunt afectate parţial de lcurări contemporane».

Ministerul a avut obiecţii şi faţă de regulamentele de conservare a patrimoniului local. Aleşii locali au votat însă proiectele în grabă, fără a ţine cont de poziţia Ministerului Culturii.

Sursa: www.tv7.md

Cuvinte cheie:

monument , Arhitectura , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906-1910
Populația:
796 locuitori

Lebedenco este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ursoaia, Hutulu și Lebedenco. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cahul și la 185 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 796 de oameni. Satul Lebedenco a fost întemeiat între anii 1906-1910 cu denumirea Crihana Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.