Mergi spre compartimentul: Arhitectura
25 septembrie 2014, 16:17 Arhitectura views 11877
A fost rstaurată casa memorială “Alexei Şciusev”
Foto: tv7.md
25 septembrie 2014, 16:17 Arhitectura views 11877

A fost rstaurată casa memorială “Alexei Şciusev”

Îi poartă numele o stradă din Chişinău, acum şi o căsuţă cochetă cu ţiglă şi uşi roşii. Astăzi a fost inaugurată casa memorială "Alexei Şciusev", care s-a aflat în reparaţii mai mult de un an. Imobilul restaurat arată exact ca în anul 1847, atunci cînd a fost construit de părinţii arhitectului.

În această casă din strada Şciusev 77 s-a născut şi a crescut arhitectul care a proiectat printre altele clădirea Gării Feroviare din capitală, Mausoleul lui Lenin din Piaţa Roşie de la Moscova şi care a fost responsabil de reconstruirea Chişinăului de după al doilea război mondial.

Igor Şarov, viceministrul Culturii: «În această casă în anul 1873 s-a născut renumitul architect. În anul 1947 a apărut primul muzeu de arhitectură, iar în anul 1973 a fost deschis muzeul Şciusev,. Astăzi vedeţi o variant extinsă a muzeului».

Cel mai vechi exponat datează de prin 1874.

Ludmila Năstase, şefa casei memoriale „Alexei Şciusev": «Însuşi Alexei Şciusev s-a folosit de această carte, e vorba de o culegere de poezii a lui Colţov».

Doar această carte şi mai multe schiţe de proiect ale arhitectului sunt exponate originale. Şciusev le-a donat Muzeului de Arhitectură, care a fost fondat în casa părintească în anul 1947.

Ludmila Năstase, şefa casei memoriale „Alexei Şciusev": «Pe unele obiecte artistice este chiar înscrierea făcută de Şciusev ca donaţie. Cu părere de rău din familia Şciusevilor mobilier nu s-a păstrat, doar ceea ce v-am spus eu, fotografii, schiţe, proiecte, cărţi».

Vizitatorii au lăudat munca restauratorilor casei, însă viitorii arhitecţi au avut cîteva obiecţii.

Vlada, studentă la Facultatea Arhitectură: «Gresia utilizată, în anumite încăperi şi la pervazuri şi la caloriferele de la ferestre, puteţi să vedeţi şi singuri, era de preferat ceva ami de epocă».

Eugen Samolen, arhitectul-şef al proiectului de restaurare: «Vine un autobuz cu vizitatori care au colindat dealurile pe la casa Donici sau cîmpiile. Vor să meargă la veceu, încălţămintea le este murdară. Imaginaţi-vă ce s-ar întîmpla dacă nu am fi protejat astfel podeaua. Clădirea trebuie încălzită, nimeni nu ar face-o cu soba. Cît despre culoarea roşie, pe acoperiş am găsit nişte lemn. L-am curăţit şi am identificat anume această culoare roşie».

Pentru restaurarea monumentului de arhitectură din strada Şciusev 77, Ministerul Culturii a alocat 650 mii de lei, iar Muzeul de Istorie, din mijloacele sale speciale alte 82 mii. Casa memorială va fi deschisă pentru vizite la începutul lunii noiembrie.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

casa , muzeu , personalitati , arhitect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
1883 locuitori

Iezărenii Vechi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iezărenii Vechi și Iezărenii Noi. Satul Iezărenii Vechi este situat la distanța de 12 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Iezărenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.