Mergi spre compartimentul: Teatrul
18 aprilie 2014, 14:10 Teatrul views 11128
Festivalul BITEI are un nou statut
Foto: trm.md
18 aprilie 2014, 14:10 Teatrul views 11128

Festivalul BITEI are un nou statut

Festivalului Internaţional al Artelor Scenice „Bienala Teatrului Eugene Ionesco" (BITEI) i-a fost atribuit un nou statut. Acesta a fost declarat drept manifestare culturală de amploare la nivel de stat, atribuindu-i-se statut de Festival Internaţional al Artelor Scenice. Decizia a fost aprobată de Guvern, la iniţiativa Ministerului Culturii.

Actualmente, de acelaşi statut se bucură doar două festivaluri: Festivalul Internaţional al Interpreţilor de Operă şi Balet „Maria Bieşu" și Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor".

Hotărîrea de Guvern prevede și aprobarea Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea Festivalului, care prevede care sunt obiectivele Festivalului, cum sunt determinate timpul și locul desfășurării, cine sunt organizatorii, participanții, care sunt condițiile de participare, condițiile de desfășurare, cum se stabilesc premii, finanțarea.

Festivalul va beneficia în continuare de o finanțare constantă din partea statului, potrivit Ministerului Culturii.

În anul curent, Festivalul Internaţional al Artelor Scenice „BITEI" va ajunge la cea de-a XI-a ediţie. Acesta se înscrie în numărul celor mai prestigioase evenimente europene și a primit din partea Forumului Cultural din Europa Premiul pentru realizări culturale de importanţă majoră. Forumul acordă anual doar un singur premiu, iar în 2012 premiul a revenit Teatrului „Eugene Ionesco" pentru organizarea celor zece ediţii BITEI.

Ediția a XI-a a Festivalului va fi organizată în perioada 22 mai-15 iunie, de Teatrul "Eugene Ionesco". La eveniment vor participa companii de teatru și dans din Franța, Israel, România, Japonia, Coreea de Sud și Republica Moldova.

În premieră, începînd cu ediția din anul curent, pe lîngă cele trei secțiuni existente Teatru, Dans, Muzică, organizatorii își propun să lanseze o nouă secțiune: Personalități notorii ale Teatrului Românesc. La prima ediție a acestei secțiuni vor fi prezentate la Chișinău spectacolele regizorului Alexandru Dabija.

BITEI a fost lansat în anul 1994, ediție dedicată dramaturgiei lui Eugene Ionesco.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Festival , teatru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
1082 locuitori

Zamciogi este un sat din cadrul comunei Rădeni raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 082 oameni. Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.