18 noiembrie 2024, 01:16 views 22072
Materiale din compartiment: Galeria video |

Zamciogi, raionul Străşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
1082 locuitori

Zamciogi este un sat din cadrul comunei Rădeni raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

[în sus]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1082 oameni, dintre care 47.41% - bărbaţi și 52.59% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.35% - moldoveni, 0.28% - ucraineni, 0.37% - ruşi.

[în sus]Istoria localitații

Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

[în sus]Monumente istorice

În vara anului 2012 pe moșia satului Zamciogi a fost făcută o descoprire unică în R. Moldova. Este vorba despre o aşezare reprezentativă din epoca romană tîrzie (sec. IV d.Hr.) aparţinînd culturii Sîntana de Mureş-Cerneahov.

Investigaţiile arheologice s-au desfăşurat în capătul vestic al iazului în curs de amenajare, fundul căruia se află la adîncimea de peste 5-6 metri de la suprafaţa actuală a solului. În rezultatul cercetărilor au fost identificate două complexe adîncite (dintre care unul reprezintă probabil o fîntînă) şi descoperite numeroase resturi faunistice şi fragmente ceramice de factură Sîntana de Mureş-Cerneahov şi romane de import, precum şi lemn, sub forma unor grinzi, unele foarte bine conservate. Excepţional este şi faptul că a fost depistată şi o unealtă de tipul unei vîsle, păstrată relativ bine, datorită faptului că zona este una mlăştinoasă, cu multe izvoare. Este vorba despre o descoperire unicat pentru spaţiul dintre Bug și Tisa, întrucît unelte din lemn de o asemenea vechime nu au mai fost descoperite.

Au fost scoase la lumina zilei și fragmente de ceramică cenușie, fragmente de amfore romane cu gîtul îngust în care se depozita vin , ulei de măsline și amfore cu gîtul lat pentru pește sărat și alte alimente.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1042 locuitori

Antoneşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Leca și Antoneşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1042 de oameni. Satul Antonești a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.