31 decembrie 2023, 15:00 Caleidoscop views 1298
«Ușor și cu bucurie». Cum să ne punem corect dorințele de Anul Nou
31 decembrie 2023, 15:00 Caleidoscop views 1298

«Ușor și cu bucurie». Cum să ne punem corect dorințele de Anul Nou

Să-ți pui o dorință în noaptea dintre ani este o tradiție minunată. Psihologa Tatiana Mujițcaia propune să abordăm științific acțiunea dată și să începem pregătirile pentru activitatea magică cu ceva zile înainte.

***

Deseori oamenii mă întreabă: de ce nu se împlinesc dorințele? Foarte multe depind de modul în care ți le pui. De obicei, cum se pun dorințele în noaptea de revelion? Trebuie rapid să o născocești, să o scrii pe o foiță, s-o arzi, scrumul să-l arunci în cupa cu șampanie și să o bei. De aceea adesea ies tot felul de prostii. De exemplu – «Îmi doresc fericire!» Și în rezultat primești o bomboană care se numește «Fericire». Ai vrut «fericire» - iat-o…

Dacă zic că trebuie să ne pregătim, am în vedere următoarele. Trebuie să cugeți asupra dorinței tale. Există așa o noțiune – analiza conținutului. Este frecvența repetării unor cuvinte-cheie într-un text. Creierul funcționează conform principiului analizei conținutului. El analizează ce anume te preocupă cel mai des, la ce anume te gîndești cel mai des, la ce anume reacționezi cel mai emotiv. Și consideră, că ceea ce se repetă cel mai des și este ceea ce îți dorești.

La repezeală, în agitația pregătirilor de revelion, poți să-ți pui o dorință doar dacă ai cugetat asupra cu multă atenție. Avem în față cîteva zile – așa că e timpul potrivit pentru a ne gîndi serios la asta.

***

La început – despre cele mai frecvente greșeli. Deseori oamenii își spun: «Vreau să nu mai fie asta » - «Vreau ca noul an să nu treacă așa, ca acesta », «Să cunosc un prieten diferit de cel actual», «Munca să nu-mi fie la fel de puțin plătită ca acum», «Să nu fiu la fel de corpolentă ca acum »…

Dar dacă eu mereu mă gîndesc la ceea ce nu vreau, mintea oricum întoarce încolo, căci nu i-au fost date alte puncte de reper. În rezultat, prietenul se dovedește a fi la fel ca precedentul, și munca este la fel de prost plătită, pentru că tu nu te întrebi de ce anume ai nevoie, concret. Sau și mai rău: vei deveni «nu la fel de corpolentă ca acum, da și mai corpolentă. S-a împlinit dorința, nu?

De aceea primul principiu este: dorința trebuie să fie formulată pozitiv. Nu de ce vreau să scap, da ce vreau să capăt. Tu nu vrei să fii corpolentă, da cum anume vrei să fii? Și aici începe o muncă destul de complexă, pe care trebuie să o faci. Mă miră oamenii care spun: «Vai, eu nu am timp să mă gîndesc la dorințe ». Adică, pentru a sta pe Facebook găsești timp, da pentru a formula propriile dorințe – nu!

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

dorință , Anul Nou

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1010 locuitori

Drăguşeni este un sat din cadrul comunei Rădeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Strășeni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Drăguşeni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.