18 august 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1780
Corneliu Popovici:
18 august 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1780

Corneliu Popovici: "Politizarea educației reprezintă un rău suprem care va distruge învățămîntul"

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a venit cu un comentariu în rețelele sociale referitor la modificările în Codul Educației în vederea facilitării destituirii conducătorilor direcțiilor raionale de învățămînt și a posibilității numirii în aceste funcții-cheie a unor șefi interimari, desemnați de Ministerul de resort.

"O nouă inițiativă de natură contestabilă, în stilul regretabil al lui Herostratus, a fost lansată de către politicienii noștri {...}

Este dificil să nu observăm că acest demers nu este altceva decît o manevră calculată, pusă în mișcare în pragul alegerilor locale. Într-un context în care angajații din sectorul educației reprezintă o forță semnificativă și influentă în comunitățile noastre, nu este un secret că există anumite interese subiacente acestei decizii.

Prin urmare, este evident că educația continuă să fie manipulată după bunul plac al politicienilor. Acest fenomen nu este nou, ci a devenit o practică perpetuă în care clasa politică își subordonează educația propriilor obiective politice, ignorînd cu desăvîrșire administrarea competentă a acestui sector vital", afirmă Popovici, notează Noi.md.

Potrivit fostului ministru, într-o perioadă în care societatea noastră se confruntă cu o criză sistemică profundă, politizarea agresivă a sistemului educațional reprezintă un pericol iminent.

"Această tendință va avea consecințe devastatoare asupra calității învățămîntului și va influența negativ viitorul țării noastre în mod ireversibil.

Ca și cum ar urmări un scenariu premeditat, acești politicieni par să fie urmașii spirituali ai lui Herostratus, personajul care a incendiat un templu celebru doar pentru a-și asigura o prezență în memoria colectivă a oamenilor. Prin acțiunile lor, ei încearcă să-și rezerve un loc în istoria noastră, dar într-un mod regretabil.

Această aventură imprudentă pune în pericol principiul constituțional al autonomiei locale și amenință să dărîme întregul sistem educațional din Moldova", mai menționează Corneliu Popovici.

Reprezentanții Ministerului Educației nu au venit, deocamdată, cu vreo reacție la comentariului fostului ministru.

Anterior că deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici, a propus un amendament la proiectul de lege pentru modificarea Codului Educației în ceea ce ține de nomenclatorul specialităților pentru pregătirea cadrelor în instituțiile de învățămînt superior și mediu de specialitate.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1107 locuitori

Bursuceni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţle Slobozia-Măgura și Bursuceni. Localitatea este situată în valea rîului Ciulucul Mic, la o distanţă de 37 km de oraşul Sîngerei şi la 88 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1107 oameni. Satul Bursuceni a fost menționat documentar în anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.