02 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1115
Popovici:
02 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1115

Popovici: "Implementarea reformei în învățămîntul superior parcă ar arunca în aer sistemul național de educație"

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a venit cu un mesaj în rețelele sociale, în care spune că se creează impresia că metoda de implementare a reformei în învățămîntul superior, aleasă de autorități, va arunca în aer sistemul național de educație și cercetare.

Fostul ministru al Educației spune că la un de la lansarea cu mult fast a pretinsei reforme în învățămîntul superior și cercetare, a cărei scop declarat a fost îmbunătătirea situației din domeniile menționate, constatăm nu doar derapaje, lichidarea de universități și institute de cercetare, demisia ministrului care a lansat aventura, dar și înrăutățirea pozițiilor universităților „supuse reformei” în topurile internaționale, notează Noi.md.

Corneliu Popovici a prezentat topul universităților din întreaga lume, ediția iulie 2023, publicat de Recent Ranking Web of Universities.

"În comparție cu situația din iulie 2022, universitățile „reformate” din Moldova au coborît în topul mondial:

• Universitatea de Stat din Moldova – locul mondial 4340, a coborît cu 330 poziții în clasament.

• Universitatea Tehnică a Moldovei – locul mondial 4089, a coborît cu 180 poziții în clasament.

Universitățile care nu au fost supuse acestei reforme nechibzuite, care duce la distrugerea sistemului național de cercetare și învățămînt superior, au reușit să-și îmbunătățească poziția în topul internațional.

Astfel, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cea mai bine clasată univesrsitate din țara noastră, locul mondial 3647, a crescut cu 212 poziții în top, iar Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți, locul mondial 6424, a crescut 2022 poziții în clasament timp de un an", se mai arată în mesajul fostului ministru.

Corneliu Popovici spune că o astfel de situație era de așteptat "în condițiile cînd așa numită reformă din vara anului 2022 s-a născut «peste noapte», fără a avea la dispoziție timpul necesar pentru a implica real și semnificativ toți actorii cointeresați și fără a corela schimbările propuse cu așteptările acestora".

"Bine a spus Thomas Jefferson "E mai bine să nu ai idei deloc, decît să ai idei proaste", a punctat Popovici.

Reprezentanții Ministerului Educației nu au comentat, deocamdată, afirmațiile fostului ministru.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.