15 iulie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1340
Un an de la inițierea reformei universităților. Popovici:
15 iulie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1340

Un an de la inițierea reformei universităților. Popovici: "Rezultatele se lasă așteptate"

S-a consolidat oare rețeaua de instituții de învățămînt superior prin absorbția a cinci instituții? - se întreabă fostul ministru al Eduației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, la un an de la inițierea reformei universităților.

Adoptată la 13 iulie 2022, hotărîrea de Guvern privind absorbția universităților și institutelor de cercetare nu pare să fi dat rezultate, afirmă fostul ministru. Potrivit lui mai multe probleme cum ar fi majorarea salariilor cadrelor didactice, stoparea exodului de studenți și profesori, dar și alte probleme arzătoare au rămas în afara atenției autorităților.

"Un complex de decizii și măsuri, care ar fi trebuit, să ridice învăţămîntul superior și cercetarea la alte niveluri. Ca să nu zicem culmi, europene sau măcar autohtone. Şi ce avem?

S-a consolidat oare rețeaua de instituții de învățămînt superior prin absorbția a 5 instituții de învățămînt superior publice de universități „mai mari și mai puternice”?

De facto au fost absorbite/lichidate doar 2 universități, iar celelalte trei au un statut incert, obiectivul consolidării fiind astfel puternic compromis.

S-au integrat institutele de cercetare în universități consolidîndu-le și cu impact asupra procesului de predare-învățare? Discutabil", menționează Popovici într-o postare pe rețelele de socialziare.

Autorul postării mai menționează că din cele 20 de institute de cercetare vizate în Hotărîrea de Guvern au fost absorbite 13, iar 7 au un statut incert, unele și-au păstrat statutul juridic de acum un an.

"S-au majorat așa cum s-a promis salariile cadrelor universitare și a cercetătorilor ? Rămîne de văzut.

S-au consolidat universitățile pe plan național și internațional? Ratingurile internaționale nu confirmă acest lucru.

Exodul peste hotare a cadrelor didactice și a studenților a fost stopat sau s-a diminuat? Din contra.

Prin urmare, la un an de la lansarea pretinsei reforme în învățămîntul superior și cercetare constatăm nu doar lichidarea a 2 univesități și 13 institute de cercetare, dar și aprofundarea tendințelor negative, care trebuiau să fie depășite, potrivit declarațiilor autorităților responsabile de această aventură, numită reformă, mai afirmă Popovici.

Potrivit lui, așa-numita reformă de reorganizare prin fuziune a c]torva universități s-a născut «peste noapte», fără a avea la dispoziție timpul necesar pentru a implica r toți actorii cointeresați.

Așa se întîmplă cînd orgoliul personal al unor demnitari înalt motivați și slab calificați, dar și interesele de grup prevalează asupra necesității de efectuare a unor reforme viabile, care să aibă ca scop asigurarea unui proces educațional și de cercetare de calitate", a conchis Corneliu Popovici.

Menționăm că reforma universităților a fost criticată de mediul academic, dar și de reprezentanți ai societății civile și ai clasei politice. În ciuda nemulțumirilor, reforma a fost totuși adoptată de Guvernul Gavirlița în vara anului trecut.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1842
Populația:
1574 locuitori

Ilenuţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Ilenuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1574 de oameni. Satul Ilenuţa a fost menționat documentar în anul 1842.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.