04 august 2022, 10:30 Realitatea moldovenească views 1924
Popovici: Trecerea sistemului de învățămînt pe online e un adevărat chin
Foto: vsluh.md
04 august 2022, 10:30 Realitatea moldovenească views 1924

Popovici: Trecerea sistemului de învățămînt pe online e un adevărat chin

Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, spune că încercarea de a economisi pe contul copiilor și părinților va duce la sacrificarea educației unei întregi generații de elevi.

Fostul ministru s-a arătat nemulțumit de intenția autorităților de a organiza procesul de învățămînt la distanță/online pentru instituțiile de învățămînt (cel puțin 10 zile pe lună) în scopul atenuării impactului crizei energetice va reprezenta o nouă lovitură dură pentru sistemul educațional.

„Trecerea sistemului de învățămînt în online, un adevărat chin pentru elevi, învățători și părinți, fără nicio soluție la problemele sistemului ce țin de modul în care se vor desfăşura orele de curs, se va asigura calitatea studiilor și se va garanta siguranța elevilor și cadrelor didactice, semnalate pe parcursul ultimilor doi ani, vor duce la sacrificarea educației unei întregi generații de elevi.

În Pandemie copiii noștri se numărau printre categoriile cele mai vulnerabile la Coronavirus și printre cei mai afectați de măsurile luate de autoritățile publice pentru a limita virusul.

Se creează impresia că și în criza energetică autoritățile vor să economisească pe contul copiilor noștri”, spune Popovici.

El menționează că trecerea școlilor în online nu este o soluție potrivită a autorităților de a face economii și poate doar să agraveze problemele sistemului, determinate în special de principiul de finanţare a instituţiilor publice de învăţămînt general în baza costului standard per elev stipulat în cadrul normativ din Republica Moldova începînd cu 2014.

„Constatăm că în Republica Moldova Educația a devenit o adevărată Cenușăreasa căreia doar i se spune „prioritate”.

Educația noastră e păpușa preferată a politicienilor, care au transformat-o înt-un spațiu de experimente și plagieri după modele străine.

Educația noastră e profund afectată de indiferență și de așa-zișii ,,experți” pe care nu-i doare sufletul de ce se întîmplă în interiorul unei școli sau universități, lichidîndu-le fără nici o remușcare și lăsînd mii de tineri fără viitor, iar sistemul cu un deficit de mii de cadre didactice.

Nu e trist. E dramatic”, spune Corneliu Popovici.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
155 locuitori

Lipovăţ este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Glodeni și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Lipovăț a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.