03 aprilie 2015, 11:19 Realitatea moldovenească views 7887
Porumbul moldovenesc înalt apreciat la expozițiile internaționale
03 aprilie 2015, 11:19 Realitatea moldovenească views 7887

Porumbul moldovenesc înalt apreciat la expozițiile internaționale

Moldova ar putea obţine roade bogate şi de calitate la porumb, chiar şi pe timp de secetă, susţin cercetătorii Institutului de Fitotehnie Porumbeni. Iar acest lucru va fi posibil graţie invenţiei savanţilor noştri care au descoperit noi tipuri de hibrizi. Descoperirea a fost apreciată cu trei medalii de aur de un juriu internaţional la o expoziţie ce a avut loc la Cluj-Napoca, România.

„Astăzi producătorii solicită hibrizi rezistenți la secetă și ținând cont că resursele energetice sunt foarte scumpe la fel producătorii cer hibrizi care aruncă rapid umiditatea la momentul recoltării. Iată anume aceste criterii au stat la baza aprecierii acestor hibrizi", a declarat Pintilie Pârvan, director al Institului de Fitotehnie Porumbeni.

Lidia Olărescu a venit la Porumbeni tocmai din satul Gura Galbenă. Femeia spune că familia sa are în gestiune peste 5 hectare de pământ și dorește să crească porumb de calitate. De semințe bune se arată interesați și alți agricultori.

„Câțiva ani în urmă am luat de aici aici semințe, am văzut că a rodit tare bine și am avut porumb de calitate bună", a menționat Lidia Olărescu.

Pentru a crea condiții de procurare a semințelor Institutul de Fitotehnie Porumbeni a deschis un ghișeu, unde, agricultorii pot beneficia și de consultații.

„Sunt foarte mulți producători care contrafac semințele Institutului. Astăzi agricultorii cer ca gradul de hibridare să fie 99 -100 de procente, să fie rezistent la secetă, să aibă o productivitate mare", a remarcat Nina Frunză, cercetător științific la Institutul de Fitotehnie Porumbeni.

De hibrizi cu randament înalt, dar și de produse nemodificate genetic sunt preocupați şi europenii veniți la expoziția din România.

„Atunci când explicam că nu producem hibrizi genetic modificați atunci vizitatorii prezentau mai mult interes produselor noastre: făinei, porumbului pentru popcorn nemodificate genetic.

Institutul de Fitotehnie Porumbeni are în gestiune loturi demonstrative în toate zonele Moldovei, iar terenurile instituției sunt de peste 1500 de ha.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Moldova , expoziție , alimentatie , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1636
Populația:
750 locuitori

Bădragii Vechi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Bădragii Vechi este unicul sat din comună. Satul este aşezat pe malul rîului la o distanță de 24 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 225 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 750 de oameni. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din 13 februarie 1636.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.