22 mai 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1069
Reforma justiției: Cum în Moldova legea este încălcată de dragul unor interese de moment . P.3
22 mai 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1069

Reforma justiției: Cum în Moldova legea este încălcată de dragul unor interese de moment . P.3

(Începutul - la 25.04.2024și10.05.2024)

Pe parcursul ultimilor 15 ani în Republica Moldova legislația este modificată permanent, dar cu fiece an tot mai multe amendamente și inovații ridică numeroase semne de întrebare și provoacă un val de critici dure, inclusiv din partea experților și a reprezentanților comunității juridice .

Multe dintre stipulările noi, promovate de așa zisele forțe politice liberale, contravin nu numai legislației naționale și Constituției RM, dar și angajamentelor internaționale ale Moldovei. În comentariile pe marginea unor noutăți legislative ale guvernării, specialiștii în drept folosesc terminologie specială: «nonsens juridic și constituțional».

Politizarea justiției prin recroirea punctuală a normelor juridice a devenit în mod constant obiectul unor declarații critice din partea experților naționali și internaționali. Specialiștii vorbesc despre o abordare neîntemeiată, neargumentată a reformării, fapt care contribuie la aprofundarea crizei, extinderea haosului în sistem și promovarea în funcțiile cele mai bune candidaților din numărul «oamenilor buni».

«Ați venit în reforma justiției după bani?»

Tot mai multe întrebări răsună în raport cu reformele inițiate în ultimii ani și care țin de instituțiile de drept din RM. Experții Institutului de justiție constituțională (IJC) au analizat activitatea legislative și au ajuns la concluzia, că fiecare putere este orientate spre reformarea sectorului justiției în așa mod, ca aceasta să aducă beneficii imediate, pentru ca să fie mai ușoară imixtiunea în înfăptuirea justiției și influența asupra judecătorilor și procurorilor. Politizarea justiției prin redesenarea țintită a legislației a devenit obiectul unor declarații critice din partea comunității de experți.

După adoptarea, în a. 1995, a Legii cu privire la sistemul judiciar, aceasta a fost modificată de 38 de ori: unele amendamente au fost adoptate anul trecut, altele – anțărț, un șir de alte modificări așteaptă să fie adoptate de parlament. Aceste date le-a sonorizat Dumitru Pulbere, președintele Consiliului IJC, în cadrul recentei mese «Respectarea normelor constituționale de către instituțiile publice din RM». «Studiind aceste amendamente, am văzut că fiecare dintre aceste proiecte de lege îndepărtează tot mai mult justiția de cetățean. Este general acceptat, că orice modificare a legii trebuie să fie în favoarea persoanei, reieșind din necesitatea protejării drepturilor și libertăților acesteia. Aceasta este sarcina principală și a Constituției, dar și a oricărei legi», - spune constituționalistul.

Cu referire la reforma justiției, efectuată de actuala guvernare, experții IJC nu au găsit nicio sursă – nici declarații ale parlamentului, nici concluzii ale specialiștilor în domeniul dreptului, nici recomandări ale instituțiilor internaționale. «Pomenind despre reforma justiției, cei care se află la putere, cum se vede, așa și nu înțeleg despre ce vorbesc. Este o reformă neîntemeiată, neargumentată», - crede Dumitru Pulbere.

Din spusele sale, multe inițiative de transformare a autorității judiciare contravin evident Constituției, inclusiv reformele structurale ale sistemului judiciar, «reformatarea» și modificarea împuternicirilor Curții Supreme de Justiție. Pulbere amintește, că în ultimul timp, cu plecările masive ale oamenilor din sistem, în multe instanțe nu mai are cine examina dosarele. În același timp, sunt numiți judecători noi – juriști fără o experiență judiciară. Asta în timp ce, potrivit lui, la Curtea Supremă dosarele așteaptă ani în șir să fie examinate.

Cei de la IJC cred, că efectul implementării sistemului de vetting și prevetting în Moldova a fost distrugător. «Poate, aceste mecanisme acționează pe undeva, dar sistemului moldovenesc aceste noțiuni sunt străine. Este vorba despre verificarea faptului în ce măsură cetățeanul ”X” este loial acestei guvernări, nimic mai mult. Dacă cei care guvernează țara azi vor trece printr-un asemenea filtru, se va dovedi că ei nu trebuie nici măcar să se apropie de fotoliile lor»,- subliniază ex-președintele CC.

Pe parcursul ultimilor ani, Asociațiile de judecători din Moldova s-au pronunțat în mod repetat împotriva reformei justiției, în special – a noilor norme legislative și mecanisme de evaluare prealabilă și de atestare a judecătorilor. În declarațiilor lor, ei au subliniat mereu, că reforma justiției, efectuată astfel, duce la politizarea ei, indiferent de bunele intenții declarate inițial. «Revigorarea statului de drept și asigurarea unei democrații veritabile sunt indisolubil legate de restabilirea independenței și integrității sistemului judiciar, de garantarea eficienței mecanismelor sale și de eliminarea oricăror condiții, care ar putea afecta sau slăbi independența sistemului judiciar», - spune Valeriu Cuciuc, șeful Institutului de justiție constituțională.

Stanislav Pavlovschii, fost judecător la Curtea Europeană pentru drepturile omului (CEDO) , crede că autoritățile încercă să creeze impresia că reforma justiției se realizează numai pentru a mai scoate ceva bani din partenerii europeni. «Cu ceva timp în urmă, vorbind cu ei, la vederea noastră ei spuneau în glumă: “Ce, ați venit după bani pentru reformarea justiției?”», - povestește Pavlovschii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

reforma , justiție , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1831
Populația:
4823 locuitori

Sofia este un sat şi comună din raionul Drochia. Sofia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 14 km de orașul Drochia și la 173 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4823 de oameni. Satul Sofia a fost menționat documentar în anul 1831.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.