Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 februarie 2013, 09:57 Localitaţile Moldovei și diasporei views 7570
15 februarie 2013, 09:57 Localitaţile Moldovei și diasporei views 7570

Locuitorii raioanelor Leova, Cimişlia şi Basarabeasca vor consuma apă din Prut

Autorităţile administraţiilor publice locale ale raioanelor Cimişlia, Leova şi Basarabeasca şi Ministerul Mediului din Republica Moldova au semnat, în una din zilele trecute, un Memorandum de intenţii cu privire la colaborarea în domeniul aprovizionării cu apă potabilă şi apă tehnică pentru irigare, transmite MOLDPRES cu referire la surse locale.

Memorandumul vine să pună bazele unui parteneriat strategic durabil între semnatari în vederea implementării, în următorii 4-5 ani, a unui proiect regional de proporţii. Acesta prevede construcţia unei magistrale care va străbate teritoriul acestor trei raioane şi prin care apa din rîul Prut va ajunge în casele a circa 150 de mii de locuitori din zona de sud, fiind folosită primordial în alimentaţie.

După semnarea documentului, urmează să fie elaborat un studiu de fezabilitate şi să fie căutaţi investitori şi finanţatori. Potrivit calculelor estimative, proiectul va costa circa 300 de milioane de lei. Pentru ca apa să poată fi folosită şi pentru irigare, staţiile de tratare nu vor fi amplasate la Prut, ci la intrarea în localităţi. Astfel, agricultorii îşi vor putea iriga terenurile cu apă netratată. Potrivit autorităţilor, tarifele vor fi rezonabile, pe măsura posibilităţilor de plată ale populaţiei.

„Este pentru prima dată cînd administraţiile a trei raioane au decis să colaboreze împreună pentru implementarea unui proiect atît de important”, a declarat Gheorghe Netedu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia.

Pentru buna realizare a proiectului, administraţiile publice locale de nivelul II din raioanele respective vor atrage toate autorităţile locale de nivelul I interesate să participe, vor încuraja constituirea asociaţiilor de consumatori pentru întreţinerea şi exploatarea sistemelor locale de alimentare cu apă şi de canalizare, vor fonda un operator regional pentru exploatarea eficientă a apeductului, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

natura , turism , localitati , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1792
Populația:
11473 locuitori

Grigoriopol este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 53 km de Chișinău. Conform recensămîntului din 2004 orașul avea o populație de 11 473 locuitori. Orașul Grigoriopol a fost întemeiat în anul 1792.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.