Mergi spre compartimentul: Bucătăria
16 iunie 2015, 11:30 Bucătăria views 12957
Plăcintele mamei sînt cele mai gustoase (Video)
16 iunie 2015, 11:30 Bucătăria views 12957

Plăcintele mamei sînt cele mai gustoase (Video)

"Plăcinte mamei mele sînt, desigur, cel mai gustoase, iar mîinile muncite ale mamei sînt cele mai gingaşe. În mîinile ei, aluatul elastic şi rece se încălzește și se transformă în delicatese delicioase".

Anisia Andon frămîntă și întinde aluatul la fel ca şi mama ei, Olimpiada, care a educat șapte copii. Pe cîmp, în urma plugului, împreună cu tatăl său Tudor și în faţa cuptorului rusesc alături de mama lor, Olimpiada, copiii primeau deprinderile de nepreţuit: să lucreze cu aluatul – una dintre principalele abilități, căreia i-a fost acordată o mare atenție.

Cinci surori: Ecaterina și Anisia, Eugenia, Liuba şi Alexandra au îndrăgit această ocupaţie pentru toată viață, această pasiune a lor vine din copilăria lor îndepărtată. Mama Olimpiada scotea pîinea proaspătă și plăcintele fierbinţi din cuptor pe o laiţă mare, iar copiii așteptau cu nerăbdare permisiunea părinților ca să guste din pîinea aromată şi crocantă, ca să savureze delicioasele plăcinte. Pe timpuri în sătucul Chirilovca toţi coceau pîine, aveau cîte o gospodărie țărănească, zeci de hectare de pămînt, ţineau cai, vaci, capre și oi. Acești oameni erau deosebit de ospitalieri și de muncitori!

Anisia Andon are astăzi 88 de ani, dar ea tinde să continue bunele tradiții familiale. Ei îi place să-şi întîmpine oaspeții cu plăcinte cu bostan, brînză de vaci şi cartofi. Și de această dată, de ziua de naștere a unicei sale fiice Lucy, ea le-a pregătit cu multă dragoste pentru oaspeții dragi, pentru nepoatele Galina şi Lilia, dar și pentru finuţa fiicei sale, Ludmila. Iar ele au mîncat cu poftă, dorindu-i mamei sale și mătușii, sănătate întru mai mulți ani fericiți".

Cuvinte cheie:

Moldova , moldovenii , tradiții , bucatele , bucataria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
3926 locuitori

Cioc-Maidan este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Cioc-Maidan este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3926 de locuitori. Satul Cioc-Maidan a fost întemeiat în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.