Mergi spre compartimentul: Cultura
23 martie 2018, 14:10 Cultura views 17754
Cămășile tradiționale moldovenești, care sînt supuse pierderii, pot fi salvate
23 martie 2018, 14:10 Cultura views 17754

Cămășile tradiționale moldovenești, care sînt supuse pierderii, pot fi salvate

Portul tradițional moldovenesc nu își pierde din farmec niciodată. Astfel, dacă aveți un costum național care este supus pierderii, atunci astăzi, la ora 17:00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi organizată o șezătoare, unde aveți ocazia să o reconstituiți.

În contextul salvării celor 100 de cămăși basarabene, toți doritorii pot participa pentru a coase cămăși tradiționale. Se va pune în discuție executarea unor astfel de piese, se va răspunde solicitărilor celor prezenți privind tehnicile de cusut, principiile artistice care definesc specificul cămășii cu altiță, structuri, motive ornamentale semnificative, materiale utilizate.

De menționat, că acțiunea de salvare a 100 de cămăși moldovenești de la uitare, distrugere, neglijență etc. vizează, întîi de toate, descoperirea unor cămăși prin sate sau a unor imagini fotografice a oamenilor care poartă costum popular și acestea pot servi ca sursă în procesul de reconstituire a portului local.

Pentru participanții veniți de la sate în speranța că vor reuși să redescoperi costumul de la baștină, trebuie să aducă dovezi cum arăta altă dată costumul dumneavoastră popular.

Care și-au anunțat participarea sînt din Chișinău, București, Ungheni, Mereni, raionul Anenii Noi, Mingir, raionul Hîncești, Fîrlădeni, raionul Căușeni.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

costum popular , cultura , acțiunea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
266 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 58 km de oraşul Teleneşti şi la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 266 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1929.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.