Go to section: Culture
23 march 2018, 14:10 Culture views 17693
Cămășile tradiționale moldovenești, care sînt supuse pierderii, pot fi salvate
23 march 2018, 14:10 Culture views 17693

Cămășile tradiționale moldovenești, care sînt supuse pierderii, pot fi salvate

Portul tradițional moldovenesc nu își pierde din farmec niciodată. Astfel, dacă aveți un costum național care este supus pierderii, atunci astăzi, la ora 17:00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi organizată o șezătoare, unde aveți ocazia să o reconstituiți.

În contextul salvării celor 100 de cămăși basarabene, toți doritorii pot participa pentru a coase cămăși tradiționale. Se va pune în discuție executarea unor astfel de piese, se va răspunde solicitărilor celor prezenți privind tehnicile de cusut, principiile artistice care definesc specificul cămășii cu altiță, structuri, motive ornamentale semnificative, materiale utilizate.

De menționat, că acțiunea de salvare a 100 de cămăși moldovenești de la uitare, distrugere, neglijență etc. vizează, întîi de toate, descoperirea unor cămăși prin sate sau a unor imagini fotografice a oamenilor care poartă costum popular și acestea pot servi ca sursă în procesul de reconstituire a portului local.

Pentru participanții veniți de la sate în speranța că vor reuși să redescoperi costumul de la baștină, trebuie să aducă dovezi cum arăta altă dată costumul dumneavoastră popular.

Care și-au anunțat participarea sînt din Chișinău, București, Ungheni, Mereni, raionul Anenii Noi, Mingir, raionul Hîncești, Fîrlădeni, raionul Căușeni.

Source: unimedia.info

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
364 locuitori

Petrovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Petrovca a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.