15 december 2016, 09:55 views 8106
Festivalul Raional al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă la Hănășenii-Noi (Foto, Video)
15 december 2016, 09:55 views 8106

Festivalul Raional al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă la Hănășenii-Noi (Foto, Video)

La data de 11 decembrie 2016, în localitatea Hănăsenii–Noi, raionul Leova, s-a desfășurat Festivalul Raional al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă,, V-AM URA, V-AM TOT URA", potrivit unui comunicat publicat de Consiliul Raional Leova.

Acest Festival de iarnă este atractiv, bogat în repertoriu, grație colectivelor folclorice din localitățile raionului nostru, care descoperă și scot din anonimat tradiții și obiceiuri autohtone.

În cadrul festivalului și-au dat concursul colective folclorice a primăriilor din localitățile: Filipeni, Iargara, Tigheci, Sărata-Nouă, Sărățica –Nouă, Covurlui, Beștemac, Baiuș, Romanovca, Borogani, Cazangic, Tomai, Hănăsenii –Noi și colectivul folcloric – Casa Raională de Cultură Leova.

Cu un cuvînt de felicitare a venit dl. Ion Gudumac, președintele raionului Leova, ne-a urat ca în anul care vine să avem parte de bine, să avem belșug în toate, dragoste și sănătate. A menționat că tradițiile și obiceiurile noastre sînt mai deosebite față de celelalte popoare și că ar fi bine ca acestea să fie păstrate de la o generație la alta.

Cu o prestație artistică deosebită și prezentare excelentă a obiceiurilor și tradițiilor de iarnă în cadrul festivalului s-au evidențiat colectivele folclorice din localitățile Filipeni, Borogani, Covurlui, care, în final, s-au plasat pe Locul I.

Premiul II s-a decernat colectivelor din localitățile Hănăsenii–Noi, Baiuș, Beștemac, Cazangic, iar diplome de gradul lII au fost înmînate colectivelor folclorice din Romanovca, Sărata –Nouă, Tigheci și colectivului Casei Raionale de Cultură Leova.

Sponsorii festivalului au fost: Consiliul Raional Leova și,, Modernconstruct" S.R.L, director Mahu Sergiu. Deasemenea mulţumiri primarului Hănăsenii–Noi – d.Nicolae Popa, d. Lisevici Vasile directorului Căminului Cultural din localitate pentru o colaborare fructuoasă, grație cărora a fost posibilă organizarea și desfășurarea festivalului.

Source: provincial.md

Keywords:

Festival , tradiții , Obicei , iarna

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1489
Populația:
10027 locuitori
Logo

Leova este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Leova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie  10027 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu denumirea de „Tîrgul Sărăţii”, datează din 1489. Ştefan cel Mare dăruieşte aşezarea slujitorilor săi, Petru şi Leova, de la care probabil a provenit actuala denumire – Leova.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.