12 july 2019, 15:00 Health views 25799
12 july 2019, 15:00 Health views 25799

Oamenii de știință au descoperit de ce și cînd o persoană începe să îmbătrînească


Foto: informing.ru

Viața nu începe la 40 de ani, conform zicalei, ci doar încetinește foarte mult. Potrivit ultimelor cercetări, creierul lucreaza cel mai rapid la 39 de ani, după care încetineste din ce în ce mai mult.

Declinul intervine din cauza pierderii pe parcursul vîrstei mijlocii a invelișului format din acizi grasi care protejează celulele nervoase, neuronii. Precum plasticul ce acoperă cablurile electrice, acest inveliș are rolul de a izola neuronii pentru a permite transmiterea promptă a semnalelor celebrale prin corp și creier.

Cînd învelișul se deteriorează, intensitatea schimbului de semnalele între neuroni scade, cauzînd reactii mai lente în corp și creier.

Oamenii de știință de la Universitatea California afirma că dupa vîrsta de 40 ani corpul "pierde lupta" de a repara învelisul protector. Testele care au condus la aceasta concluzie au constat în verificarea vitezei cu care 72 de barbati între 23 și 80 de ani își pot atinge repetat degetele aratatoare ale fiecărei mîini. Frecvența atingerilor reprezintă viteza descărcărilor electrice cerebrale (Potential de Actiune Neuronal – PAN).

Conform declarațiilor doctorului George Bartzokis, de la Institutul Semel de Neurologie si Comportament Uman de la UCLA, studiul a demonstrat că, pe masură ce îmbătrînim, epuizarea resurselor de mielină și reîmprospătarea lor are loc continuu în întreaga rețea neuronală.

Insa procesul de remediere al învelișului protector își pierde eficiența la vîrstele înaintate. Din aceasta cauză, randamentul rețelei neuronale intră treptat în declin.

Doctorul Bartzokis precizează că procesul de epuizare al mielinei începe pe parcursul vîrstei mijlocii și "erodeaza treptat capacitatea mielinei de a susține o frecvență crescută de descarcări electrice celebrale." Ceea ce ar explica de ce bătrînii se mișcă mai încet. Oamenii de știință sînt de părere că degradarea mielinei ar putea reduce și alte funcții cerebrale care necesită conexiuni rapide, cum ar fi memoria.

Source: m.romanialibera.ro

Keywords:

descoperire , om , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1649
Populația:
2183 locuitori

Albineţul Vechi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rediul de Sus, Rediul de Jos, Albineţul Vechi și Albineţul Nou. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2183 de oameni. Satul Albineţul Vechi a fost menționat documentar în anul 1649.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.