11 november 2013, 10:54 Kaleidoscope views 6712
11 november 2013, 10:54 Kaleidoscope views 6712

Meteoritul din Celeabinsk: La un pas de catastrofă


Foto: romanian.ruvr.ru

Greutatea totală a meteoritului Cebarkul a fost de circa 11 mii de tone şi el a intrat în atmosfera Pămîntului cu viteza de 19 kilometri pe secundă. Aceasta este concluzia unui grup internaţional de oameni de ştiinţă.

Meteoritul s-a descompus în fragmente mici, viteza lor medie la suprafaţa Pămîntului a crescut pînă la 30 de kilometri pe secundă, a declarat savantul Olga Popova, şeful grupului de savanţi, în cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei.

Diametrul corpului ceresc, care a explodat pe 15 februarie 2013 deasupra oraşului Celiabinsk, a fost de circa 18-19 metri. Multe fragmente au ars în atmosferă, fătă să atingă Pămîntul. Meteoritul de la Celeabinsk sau Cebarkul este un fenomen destul de rar, explică Olga Popova.

„În realitate, în atmosfera Pămîntului nimeresc obiecte spaţiale. În general, este vorba de particule mici, de un milimetru sau chiar mai mici. În decursul anului, în atmosfera Pămîntului nimeresc cel mult 20-30 de corpuri spaţiale de circa un metru. Asemenea obiecte mari ca meteoritul de la Celeabinsk sînt şi mai rare şi pot nimeri în atmosferă o dată la 50-100 de ani. Din păcate, noi cunoaştem foarte puţin frecvenţa unor asemenea fenomene, deoarece se fac puţine monitorizări".

Un grup de savanţi sub conducerea profesorului canadian Peter Brown de la Universitatea Western Ontario a efectuat propriile cercetări legate de frecvenţa arderii meteoriţilor în atmosfera planetei noastre. Potrivit oamenilor de ştiinţă, coliziunea cu Pămîntul a unor obiecte cereşti cu o greutate de peste 10.000 de tone se poate produce la fiecare 30-40 de ani. Probabilitatea căderii pe Pămînt în viitorul apropiat a unui meteorit asemănător cu cel de la Celeabinsk este foarte mică.

Oraşul Celeabinsk şi împrejurimile lui au avut noroc că pînă la Pămînt au ajuns fragmente relativ mici ale bolidului, este convins fizicianul Vladimir Surdin: „Putea să fie o explozie asemănătoare cu cea nucleară. Energia meteoritului şi energia deplasării lui a fost de circa 500 de kilotone. Este ca o bombă cu hidrogen. Ceea ce rămîne în urma exploziei unei bombe cu hidrogen ar fi rămas şi după ciocnirea acestui meteorit cu Pămîntul: un crater cu un diametru de cîteva zeci de metri, o emisie puternică de vapori".

Pe întregul teritoriu al regiunii Celiabinsk au căzut fragmente de meteorit cu o greutate totală de circa 4-6 tone. Cel mai mare fragment de 650 de kilograme a fost ridicat de pe fundul lacului Cebarkul în octombrie.

Source: ruvr.ru

Keywords:

meteorit , catastrofe , Univers

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
2730 locuitori

Hagimus este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Hagimus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2730 de oameni. Satul Hagimus a fost menționat documentar în anul 1656.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.