07 may 2015, 15:10 Kaleidoscope views 19210
07 may 2015, 15:10 Kaleidoscope views 19210

Doggerland – Atlantida din Marea Nordului


Foto: nextnature.net 

Doggerland, un ţinut din largul coastelor britanice, acoperit de ape între anii 18.000 î.e.n. şi 5.500 î.Hr., care se întindea din nordul Scoţiei pînă în Danemarca, a fost descoperit recent de cercetătorii britanici, informează mirror.co.uk.
   
Din Doggerland făcea parte şi teritoriul în care se află în zilele noastre Canalul Mînecii şi Insulele Canalului. În acea regiune trăiau zeci de mii de oameni.
   
După 15 ani de cercetări, povestea ţinutului Doggerland a fost prezentată în cadrul Expoziţiei Ştiinţifice de Vară organizată de Royal Society.
   
"Am făcut speculaţii vreme de mulţi ani despre existenţa acestui tărîm dispărut, pe baza oaselor aduse la suprafaţă de pescari din diverse puncte din Marea Nordului, dar abia după ce am început să colaborăm cu companiile petroliere, în ultimii ani, am putut să ne dăm seama cum arăta acest ţinut", a explicat profesorul Richard Bates, de la Departamentul de ştiinţe ale Pămîntului din cadrul Universităţii St. Andrews din Scoţia.
   
Ţinutul a fost descoperit cu ajutorul unor tehnici ştiinţifice inovatoare, iar savanţii au aflat astfel povestea schimbărilor dramatice de relief şi de climă prin care a trecut continentul european.
   
Expoziţia interactivă vernisată de Royal Society a "readus" la viaţă populaţiile din mezolitic din ţinutul Doggerland, prin intermediul artefactelor descoperite pe fundul Mării Nordului. Aceste artefacte - în principal fragmente din armele folosite de oamenii din acea vreme şi oase de animale - datează din secole diferite.
   
Potrivit cercetărilor întreprinse, relieful ţinutului Doggerland era modelat de dealuri şi văi, mlaştini întinse, lacuri şi rîuri foarte mari. Oamenii de ştiinţă analizează în prezent şi alte dovezi ale prezenţei umane în regiune, printre acestea numărîndu-se un posibil sit funerar, formaţiuni de pietre dispuse după un anumit tipar şi un uriaş cimitir al mamuţilor.
  

Keywords:

descoperire , Atlantida , mare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
956 locuitori

Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.